X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Reducerea taxelor rutiere pentru automobilele în tranzit cu 30 la sută

13 mar. 2017,, 09:30   Economie
3113 0

În Moldova taxa pentru folosirea drumurilor de către mijloacele de transport auto neînregistrate în țara noastră va fi redusă cu 30 la sută.

Acest lucru este prevăzut de amendamentele la Codul fiscal, adoptate în Parlament în prima lectură, relatează NOI.md.

Potrivit autorului inițiativei, deputatului Corneliu Dudnic taxele pentru folosirea drumurilor de către mijloacele de transport auto neînregistrate în țara noastră urmează să fie micșorate, deoarece sînt cele mai mari din regiune. Astfel, în Moldova taxa de tranzit constituie 85 de euro, pe cînd în România și Bulgaria aceasta este de doar 11 euro.

Totodată, taxa de 85 de euro, aplicată la un kilometru (aproximativ 250 km de tranzitare), constituie în Moldova 0,34 euro, pe cînd în Belarus aceasta constituie 0,145 euro la un km, iar în Rusia - 0,04 euro la un km.

În opinia deputatului, reducerea acestei taxe va încuraja transportatorii străini să folosească infrastructura rutieră a Moldovei și să nu evite tranzitul prin țara noastră.

Potrivit amendamentelor, a fost propus ca taxa pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către automobilele neînregistrate în țara noastră, pentru microbuzele și autocarele în funcție de capacitatea lor să varieze la intrarea în țară între 18 și 60 de euro, iar în cazul tranzitului – între 28 și 70 de euro. Pentru autocamioanele cu remorcă și fără ea (a căror masă totală, sarcină masică pe osie depăşesc limitele admise) taxa la intrarea în Moldova va constitui în dependență de tonaj între 18 și 53 de euro, iar în cazul tranzitului – de la 28 pînă la 60 de euro.

Totodată, deputatul a solicitat ca autovehiculele a căror masă totală, sarcină masică pe osie sau ale căror gabarite depăşesc limitele admise să achite taxe mai mari, deoarece aduc un prejudiciu major infrastructurii rutiere.

Este prevăzută, de asemenea, anularea scutirilor de taxe rutiere pentru autovehiculele înmatriculate în alte
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?