X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Marea Britanie consideră INEVITABIL un nou referendum în Scoţia

11 mar. 2017,, 15:00   Externe
2001 0

Organizarea unui nou referendum pe tema independenţei Scoţiei este inevitabilă, afirmă surse guvernamentale britanice citate de cotidianul Financial Times.


Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a semnalat joi că un nou referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie ar putea fi organizat la sfârşitul anului 2018, deşi şeful Guvernului britanic, Theresa May, a subliniat că un nou vot nu este necesar.

"Organizarea unui nou referendum este inevitabilă, nu cred că suntem în poziţia de a-l opri", a declarat un oficial guvernamental britanic, sub protecţia anonimatului.

"Dezbaterea va fi doar în privinţa datei organizării referendumului", a confirmat, tot sub protecţia anonimatului, un oficial de la Downing Street.

Conform oficialilor citaţi de FT, Guvernul Marii Britanii va încerca să amâne organizarea referendumului în Scoţia până după ieşirea din Uniunea Europeană.

Parlamentul Scoţiei a respins pe 7 februarie, într-un vot cu valoare simbolică, planul Guvernului Marii Britanii de iniţiere a procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, sugerând din nou organizarea unui referendum proindependenţă. Scoţia a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoţieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunţându-se în favoarea independenţei. În contextul stării generale de nemulţumire faţă de Brexit, un referendum proindependenţă organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoţiei de Marea Britanie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?