Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Transnistria: dinamica procesului de negocieri nu este una satisfăcătoare

10 mar. 2017,, 14:00   Politică
3891 12

În dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol la toate nivelurile se menţine o dinamică nesatisfăcătoare, consideră ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE al regiunii, despre aceasta el a declarat la întrevederea din ajun cu o delegaţie a Ambasadei Suediei în RM, condusă de ambasadoarea Signe Burgstaller.

Subiectul principal al discuţiilor a fost evoluţia procesului de negocieri între Transnistria şi Moldova.

"Măsurile restrictive unilaterale, aplicate de Moldova împotriva Transnistriei, se prelungesc. Şi atâta timp cât RM va întreprinde acţiuni unilaterale pentru înrăutăţirea situaţiei socio-economice în Transnistria, va fi extrem de dificil să ajungem la o înţelegere referitor la soluţionarea problemelor locuitorilor din ambele state, inclusiv a problemelor înscrise în Protocolul de la Berlin", consideră principalul negociator al Transnistriei.

În opinia sa, "oamenii nu trebuie să fie prizonieri ai conflictului nereglementat".

"Sîntem interesaţi de o atenţie obiectivă faţă de procesul de negocieri din partea tuturor participanţilor internaţionali. Poziţia noastră este destul de clară şi constă în faptul că trebuie aici şi acum să creăm condiţii pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor, atât în Transnistria, cât şi în Moldova. Avem toate instrumentele necesare pentru aceasta în cadrul negocierilor, însă există şi lipsa obiectivă a dorinţei partenerilor noştri de a îmbunătăţi condiţiile de trai ale oamenilor", a spus Ignatiev.

Subiectul relaţiilor moldo-transnistrene a fost discutat şi la întrevederea diplomatului suedez cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Acesta a subliniat că "Transnistria este consecventă în poziţia sa şi se ţine de principiul edificării unui dialog constructiv".

"Vrem să trăim în pace cu vecinii noştri - cu Moldova, cu Ucraina şi cu alte state. Astăzi s-au acumulat o mulţime de probleme care trebuie soluţionate", a spus el, menţionând "importanţa realizării practice a înţelegerilor existente şi presupuse, care au fost luate în formatul "5+2".

Delegaţia suedeză s-a mai întâlnit cu conducerea Sovietului Suprem, cu care a discutat "structura şi priorităţile activităţii organului legislativ, probleme ale procesului de negocieri, precum şi realizarea recomandărilor incluse în raportul expertului superior al ONU pentru drepturile omului în Transnistria, Thomas Hammarberg".

De asemenea, a fost examinată posibilitatea Ambasadei Suediei de a acorda asistenţă umanitară instituţiilor penitenciare, persoanelor infectate cu HIV, copiilor cu dizabilităţi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?