Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Marea Britanie nu va mai plăti sume mari Uniunii Europene după Brexit

10 mar. 2017,, 10:30   Externe
2002 0

Premierul britanic Theresa May i-a avertizat joi pe omologii săi europeni că Regatul Unit nu va continua să livreze "sume mari" pentru bugetul UE după Brexit, reiterîndu-și voința de a declanșa procedura de separare pînă la sfîrșitul lunii, potrivit AFP.

În cursul ultimului său summit al UE înainte de termenul pe care și l-a stabilit (31 martie), premierul britanic a afirmat că vrea "să meargă înainte cu desprinderea de UE", cu aprobarea celorlalți șefi de stat și de guvern reuniți în aceste zile la Bruxelles.

Bruxellesul ar putea cere britanicilor "o factură de ieșire" din UE ajungînd pînă la 60 miliarde de euro, potrivit mai multor surse europene. Această sumă ar corespunde angajamentelor asumate deja de Londra cu privire la contribuția la bugetul UE.

"Este clar că atunci cînd alegătorii au votat în 23 iunie (2016) ca noi să ieșim din UE, ei au votat pentru a nu plăti mai tîrziu sume mari către Uniunea Europeană în fiecare an", a avertizat Theresa May în cursul unei conferințe de presă. "Și, bineînțeles, cînd vom părăsi Uniunea Europeană, acesta va fi cazul", a insistat ea.

La Londra, proiectul de lege care vizează să autorizeze guvernul conservator condus de Theresa May să declanșeze Brexit urmează să fie reexaminat de către deputații britanici începînd de luni. Examinarea s-ar putea prelungi marți și miercuri pînă la adoptarea definitivă.

Aceasta înseamnă că Londra ar fi în măsură să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care va lansa procedura de separare de Uniunea Europeană, începînd de săptămîna viitoare.

"Partenerii noștri europeni m-au făcut să înțeleg clar că vor să mergem înainte cu negocierile pentru ieșire", a explicat primul ministru britanic, exprimîndu-și acordul.

"Este timpul să o facem, să părăsim UE și să construim Marea Britanie autonomă și independentă pe care poporul britanic a cerut-o", a pledat Theresa May, confirmînd că va invoca art.50 "înainte de sfîrșitul acestei luni".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?