Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Chirtoacă a anunțat în ce domeniu Moldova ar putea deveni prima (VIDEO)

9 mar. 2017,, 12:40   Capitala
4337 4

Dorin Chirtoacă a ieșit cu un discurs în apărarea proiectului privind izolarea termică a clădirilor rezidențiale de la Chișinău.

Primarul General a fost nevoit să răspundă la numeroasele întrebări incomode adresate în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău care s-a convocat la 9 martie. Printre beneficiile specificate de Dorin Chirtoacă se numără posibilitatea teoretică de a deveni o țară lider în eficiența termică printre țările din Europa de Est, relatează NOI.md.

Primarul General al municipiului Chișinău i-a îndemnat pe consilieri să voteze proiectul de izolare termică a clădirilor rezidențiale. „Adoptarea acestui proiect ne va permite să economisim milioane de lei, cheltuite pentru aprovizionarea clădirilor rezidențiale cu energia termică. Acest lucru este deosebit de actual în condițiile, în care noi depindem de Compania „Gazprom”, dispusă să majoreze tarifele în orice moment. Acest proiect este deosebit de important pentru noi. Noi putem deveni primii în Europa de Est și printre cei care pretind la aderarea la Uniunea Europeană, unde ar putea implementa acest proiect care va spori eficiența noastră energetică”, a menționat Chirtoacă, luînd cuvîntul în fața aleșilor locali.

Consilierii socialiști și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul vă mijloacele alocate pentru realizarea acestui proiect nu vor fi cheltuite potrivit destinației. „Nici un proiect finanțat de partenerii occidentali nu a fost realizat la timp. Mai mult, mijloacele au fost alocate pentru unul și același proiect de două sau trei ori. De menționat că proiectele de modernizare a străzilor centrale, „Prima casă” (proiectul de asigurare cu locuințe a tinerilor familii – nota red.) și multe alte. Investitorii occidentali nici nu își imaginează în ce „gaură neagră” ei investesc mijloace, pe care dl Primar împreună cu colegii săi din Partidul Liberal le sustrag din bugetul municipal și le canalizează în direcție necunoscută. Noi nu vom vota acest lucru”, a rezumat președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor Ion Ceban.

Precizăm că partenerii occidentali și-au reiterat intenția de a aloca autorităților municipiului Chișinău 25 de milioane de euro pentru asigurarea eficienței energetice și izolarea termică a tuturor blocurilor de locuit și clădirilor de menire socială din municipiul Chișinău. Primarul General Dorin Chirtoacă a semnat la 6 decembrie 2016 un acord cu reprezentanții BERD privind alocarea primei tranșe a creditului în valoare de 10 milioane de lei. În cadrul celei de-a doua tranșe Banca Europeană de Investiții și-a asumat obligația de a aloca 10 milioane de euro, încă 5 milioane de euro vor fi transferate din Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) sub formă de grant.

Anterior experții au supus unei critici inițiativa în cauză a Primăriei. Astfel, specialistul în domeniul energeticii Sergiu Tofilat a menționat că proiectul de izolare termică a clădirilor rezidențiale de la Chișinău nu este unul transparent, iar la elaborarea acestuia nu au fost respectate toate normele procedurale. În special, nu au fost organizate audierile publice cu participarea specialiștilor competenți și reprezentanților societății civile, precum și nu s-a ținut cont de faptul că starea tehnică a peste 60 la sută din clădiri rezidențiale nu corespunde cerințelor necesare pentru desfășurarea lucrărilor de izolare termică.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?