Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Spălatul rufelor poate fi ecologic, fără a polua natura și fără a provoca alergii

14 mar. 2020,, 23:30   Societate
8389 1

Problema înlocuirii detergenților cu analoage ecologice este foarte actuală.

Noi studiem amănunțit etichetele pentru a găsi substanțe foarte active în detergenți. Mai jos vedeți niște recomandări ale gospodinelor cu experiență cum să facem spălatul inofensiv pentru natură, să nu pierdem calitatea procesului și să utilizăm doar ingrediente naturale. Recomandările sînt valabile și pentru orășeni.

Muștarul

Lîna și mătasea se spală foarte bine cu ajutorul muștarului.

Cum să face o soluție pentru spălat:

Amestecați 15 g de muștar și 1 l de apă și lăsați pentru 2-3 ore. Soluția se scurge atent, astfel ca sedimentul să rămînă la fundul vasului și se adaugă apă fierbinte. Hainele se clătesc în apă curată cu adăugarea amoniacului pentru lînă (1 linguriță la 1 l de apă) sau oțet pentru mătase (soluția în aceeași proporții).


Procedura cu praful de muștar se repetă, dacă mai aveți nevoie de încă o porție de muștar.

Castanul calului

Castanele obișnuite sînt un remediu foarte bun pentru spălat. Coaja maro trebuie înlăturată numaidecît, în caz contrar hainele vor căpăta o singură culoare. Apoi miezul se usucă și se macină.

La spălat se toarnă în secțiunea pentru detergent. Praful de castane poate fi utilizat atît în mașina de spălat, cît și la spălatul manual. În al doilea caz, rufele se înmoaie și se spală în apă cu praf din castane. Se clătesc în apă curată.

Nucile de săpun

Ele sînt comode pentru că nu necesită înmuiere. Ele sînt potrivite pentru toate tipurile de țesături, sînt hipoalergene. Întregul proces de splălare este obișnuit, doar că în locul detergentului, în cuvă se pun nucile într-un săculeț din stofă. Dacă spălați la temperaturi joase (pînă la 40 de grade), atunci nucile pot fi utilizate repetat.

La fel se întămplă și la spălatul manual – 4-6 bucăți sînt suficiente pentru un proces calitativ. Important e să faceți spumă deasă.

Nucile nu scot petele și nu au efect înălbitor.

Săpunărița

Rădăcina de această plantă spală bine lîna și mătasea.

50 g de rădăcini sînt suficiente pentru un kilogram de haine uscate. Rădăcina este zdrobită, se toarnă peste ea 0,5 l de apă fiartă și se ține timp de o zi, mesecînd periodic. Peste o zi, soluția se fierbe din nou, se ține la foc timp de o oră și se strecoară.

Soluția de săpun se diluează cu apă caldă. Această cantitate este suficientă pentru două spălări. Rufele trebuie clătite în apă de temperatura camerei. Hainele albe din lînă se clătesc cu adăugarea a două linguri de amoniac.

Rădăcina mai poate fi utilizată o dată – e suficient să turnați apă fierbinte din nou și să lăsați pentru 3-4 ore. E o concentrație mai mică, dar încă eficientă. Soluția de rădăcină nu are rost să fie păstrată – ea își pierde repede calitățile.

Balsam pentru rufe

Balsamul, de asemenea, poate fi confecționat din componente naturale.

Rufele vor deveni moi și proaspete cu ajutorul bicarbonatului de sodiu, oțetului și a uleiului eteric. În 0,5 l de apă adăugați 200 ml de oțet. Introduceți 250 g de bicarbonat, mestecați bine. 5 picături de ulei eteric vor conferi rufelor o aromă fină. Scuturați. Balsamul obținut se păstrează într-un vas închis și se adaugă în apă la clătire.

„Chimia” nu va trece!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?