X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Excluderea persoanelor incapabile din lista beneficiarilor - neconstituțională

7 mar. 2017,, 15:45   Societate
2289 0

Curtea Constituțională a declarant a declarat este încălcată Constituția atunci cînd din lista beneficiarilor Serviciului ˝Locuință protejată˝ sînt excluse persoanele declarate incapabile de instanța de judecată, notează NOI.md.

Astfel, potrivit comunicatului CCM, limitarea accesului unei persoane declarate incapabile la Serviciului social „Locuinţă protejată” nu corespunde obligației pozitive a statului de a lua măsurile necesare de natură să asigure participarea efectivă a persoanelor cu dizabilități mintale la viața comunității, fapt contrar dreptului la egalitate și obligației de protecție a persoanelor handicapate, garantate de Constituție.

Adresarea a venit din partea avocatei Doina-Ioana Străisteanu, în luna decembrie 2016, în cadrul unui litigiu aflat pe rolul Judecătoriei Bălți.

În speță, Consiliul Municipal Bălți i-a respins reclamantei cererea de a beneficia de Serviciul ”Locuință protejată” ,după ce a fost externată din spitalul psiho-neurologic din Bălți. Motivul acestui refuz este faptul că reclamanta a fost declarată incapabilă de către instanța de judecată, iar potrivit prevederilor contestate din Regulamentul aprobat de Guvern, această categorie de persoane nu poate beneficia de acest serviciu.

Autorul sesizării consideră că această condiție încalcă anumite prevederi din Constituție, printre care sînt egalitatea și protecţia persoanelor cu dizabilități.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?