X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Un grup de ONG-uri au înaintat un apel la adresa lui Candu

7 mar. 2017,, 13:11   Politică
3431 1

Mai multe organizații nonguvernamentale și-au declarat disponibilitatea de a participa la lucrările grupului de lucru format de Parlament pentru modificarea legislației electorale, comunică NOI.md.

Cu toate astea, reprezentanții ONG-urilor au precizat că nu vor participa la elaborarea inițiativei legislative propuse de PD privind modificarea sistemului electoral. În opinia lor, trecerea la votului uninominal pentru Parlament este prematură și, din acest considerent, nu vor lua parte la dezbateri.

„Pe 1 martie dl Candu a anunțat că se creează un grup de lucru parlamentar și, printre altele, a fost strecurată informația că acest grup se va ocupa inclusiv de modificarea sistemului electoral. Ne exprimăm disponibilitatea de a participa la lucrările grupului de lucru doar pe subiectele anunțate de noi și anume legate de deficiențele legislație, și în niciun caz modificarea sistemului electoral. Vom fi dispuși să discutăm acest subiect doar după alegerile parlamentare din 2018, pentru pregătirea legislației pentru alegerile ordinare din 2022 și doar în baza unor analize temeinice, bazate pe cercetări, în cazul în care se ajunge la un consens. Despre aceasta l-am anunțat pe președintele Parlamentului în cadrul unui apel public”, a relatat expertul Promo-LEX Pavel Postică.

Anterior, semnatarii apelului au cerut Parlamentului să formeze un grup de lucru pentru îmbunătățirea legislației electorale, astfel încît deficiențele atestate la scrutinele anteriore să fie înlăturate. Modificările urmau să vizeze probleme precum: finanțarea partidelor și a campaniei electorale, prestația mass-media, utilizarea resurselor administrative în timpul alegerilor, coruperea alegătorilor, implicarea cultelor religioase în campanie. Anterior Curtea Constituțională a expediat Legislativului șase adrese cu obligarea acesteia de a revizui legislația electorală pînă la 13 martie curent, lucru care nu s-a întîmplat.

Printre semnatarii demersului înaintat lui Andrian Candu se regăsesc Asociația Promo-LEX, Fundația Est-Europeană, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul de Resurse Juridice, Asociația ADEPT și IDIS „Viitorul”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?