X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Experţii din Transnistria critică iniţiativa lui Dodon

7 mar. 2017,, 12:05   Politică
3782 8

Experţii din nerecunoscuta RMN consideră populistă iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de a implica reprezentanţi din Transnistria în activitatea parlamentară din Republica Moldova.

Potrivit agenţiei oficiale de ştiri a regiunii Novosti Pridnestrovia, şeful Catedrei știinţe politice şi management a Facultăţii de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Transnistria, Ilia Galinski, a calificat declaraţia lui Dodon drept o intenţie de a "atrage RMN în procesul de reintegrare a Moldovei".

"Acesta este nimic altceva decît un slogan populist. Noi, transnistrenii, avem statul nostru şi cetăţenii noştri trebuie să participe la consolidarea acestuia, şi nu a Moldovei. Însă chiar dacă am presupune că se va întîmpla un miracol şi transnistrenii vor lucra în Parlamentul Republicii Moldova, acest fapt nu va aduce niciun beneficiu Transnistriei, deoarece cîţiva parlamentari nu rezolvă nimic. Exemplu în acest sens este fracţiunea lui Dodon, care, deşi este constituită din cîteva zeci de persoane, este neputincioasă în faţa majorităţii parlamentare prooccidentale", a spus expertul.

Potrivit lui, prin aceste declaraţii "Dodon intenţionează să-şi consolideze poziţia politică, joacă rolul unui "rebel al poporului", criticîndu-i pe toţi în speranţa de a schimba puterea şi de a deveni un "dictator naţional", iar pentru aceasta toate lozincile şi mijloacele sînt bune".

Profesorul aceleiaşi catedre Svetlana Osipova nu a exclus faptul că propunerea preşedintelui Republicii Moldova este sinceră, însă dificil de realizat în practică.

"Iniţiativa lui Igor Dodon poartă un caracter strict declarativ. În prezent nu există nici premise politico-juridice şi nici mecanisme pentru a fi pusă în aplicare. Transnistria îşi asigură cu succes suveranitatea internă: supremaţia puterii de stat şi legislaţia actuală se aplică pe întreg teritoriul Transnistriei. Ce vor face reprezentanţii transnistreni în organul legislativ al ţării vecine: vor elabora şi adopta legi care nu se răsfrîng asupra jurisdicţiei transnistrene?! La ce se rezumă semnificaţia politică şi juridică a acestei reprezentări?, se întreabă sursa citată.

Fostul ministru de externe al regiunii Vladimir Iastrebciak a calificat declaraţiile liderului de la Chişinău drept "propagandă".

"Este evident că prezenţa transnistrenilor în activitatea parlamentară din RM fără o reglementare definitivă a relaţiilor nu va însemna nimic. Aceasta va fi o funcţie decorativă şi nimic mai mult", consideră el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?