X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

40 % din teritoriul Moldovei a fost dat în concesiune unei companii americane?

7 mar. 2017,, 10:04   Economie
7726 16

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a negat informația precum că autoritățile Moldovei au dat în concesiune 40 % din teritoriul Moldovei companiei americane Frontera Resources International LLC, specializată în extragerea petrolului.

Potrivit lui, este vorba doar despre o zonă delimitată, unde americanilor li s-a permis să exploateze zăcămintele. De asemenea, Munteanu afirmă că, deocamdată, a fost semnat acordul de concesiune pentru cercetare.

Informația precum că Guvernul Moldovei le-a dat americanilor 40% din teritoriul țării în concesiune a apărut în unele surse media. Respectiv, mold-street.com, care a făcut trimitere la Serviciul de presă al Frontera Resources, a scris că această companie americană a primit drepturi exclusive pentru exploatarea și extragerea hidrocarburilor de pe un teritoriu cu suprafața de 12 mii de km pătrați în sudul Moldovei, ceea ce constituie 40 % din teritoriul țării.

Valeriu Munteanu afirmă că este vorba doar despre stabilirea limitelor teritoriului (între Ungheni și Basarabeasca). Anume în aceste limite americanilor li s-a permis să exploateze zăcămintele de petrol și gaz în următorii cinci ani. Totodată, conform acordului, dreptul la cercetarea teritoriului poate fi prelungit cu 10 ani. „Ei trebuie să foreze una-trei sonde, cel mult patru. Pămîntul pe care vor lucra îl pot cumpăra de la persoanele fizice sau de la administrațiile locale”, a menționat ministrul Mediului.

De asemenea, el a afirmat că Executivul a semnat cu Frontera Resources doar un acord de concesiune pentru căutarea hidrocarburilor. „Noi nu am dat în concesiune teritoriul, ci dreptul de a efectua lucrări de căutare pe teritoriul Moldovei. Compania care utilizează tehnologii moderne va exploata zăcămintele și va stabili volumele de minerale”, a specificat ministrul.

Potrivit lui Munteanu, ulterior va fi încheiat încă un contract cu Frontera Resources International LLC. Noul acord va permite extragerea zăcămintelor naturale. „Pentru cercetarea adîncurilor solului, țara va beneficia de royalty, este vorba despre informații cu privire la rezervele de petrol și gaz. Iar Guvernul va pune în dezbatere acest royalty pentru extragerea rezervelor, ceea ce se va întîmpla peste cinci ani”, a spus Munteanu. Potrivit lui, la ora actuală procentul profitului pe care îl va obține statul în urma extragerii de gaz și petrol nu a fost determinat încă.

Anterior se vorbea că, în conformitate cu condițiile stipulate în acordul de concesiune, statul va primi ”minimum 1 %” profit din vînzarea hidrocarburilor extrase. Într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, însuși Munteanu spunea: „Ei vor căuta și, dacă vor găsi, asta ne va ajuta să nu mai fim dependenți de gazul rusesc. În afară de diversificarea livrărilor de petrol și gaze, Moldova va primi 1 % din rezervele de petrol și gaze care vor fi găsite, precum și noi locuri de muncă”.

De asemenea, Munteanu a negat informația precum că Frontera Resources International LLC ar putea efectua lucrări de extragere a gazelor de șist. Potrivit ministrului, în contract este vorba doar despre petrol și gaze naturale.

Potrivit datelor oferite de autorități, ultima cercetare a zăcămintelor de petrol și gaz din Moldova s-a efectuat la mijlocul secolului trecut. Acum aceste date se consideră învechite.

La începutul lunii ianuarie, Guvernul a semnat un acord de concesiune cu compania americană Frontera Resources International, pentru căutarea petrolului și gazului, precum și extragerea ulterioară a acestor zăcăminte. Este vorba despre o colaborare pe un termen de 50 de ani. La sfîrșitul săptămînii trecute șeful Frontera Resources, Steve Nikandros, a comunicat că în următorii cinci ani compania va efectua lucrări de cercetare. „Planul nostru este de a căuta petrol și gaze în sudul Moldovei. Noi intenționăm să investim, în următorii cinci ani, 6 milioane de dolari. În caz că vom avea succes, această sumă va crește pînă la 50 mil. dolari”, a spus Steve Nikandros. El a adăugat că se planifică și crearea a 200-300 de locuri de muncă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?