Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Tapiola despre posibilitatea unui dialog UE-RM-Rusia

7 mar. 2017,, 09:18   Politică
4390 11

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, exclude posibilitatea unui dialog UE-Republica Moldova-Federaţia Rusă, sugerat de preşedintele Igor Dodon.

Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Noi avem relaţii bilaterale cu Republica Moldova şi sîntem gata pentru a discuta în continuare în acest format. Dialogul în format trilateral este exclus”, a declarat diplomatul european.

Pirkka Tapiola a declarat că Acordul de Asociere cu UE nu reprezintă un impediment pentru Republica Moldova de a reveni pe piaţa rusă: „Acordul de Asociere nu afectează independenţa Republicii Moldova. Noi doar vom saluta reluarea importurilor pe piaţa rusă, care este una foarte mare. Republica Moldova este în drept să semneze acorduri de colaborare cu orice ţară, inclusiv din CSI. Este o aberaţie că mărfurile europene vor invada piaţa rusă. Mărfurile europene sînt cunoscute şi nu vor putea fi date ca alt tip de mărfuri. Sau nu înţeleg de ce ar trebui să se exporte pe piaţa rusă fructe europene, dîndu-le drept moldoveneşti, cînd Moldova produce astfel de fructe. În acest caz ar fi o fraudă”.

Tapiola a mai spus că este mai mult în interesul Republicii Moldova să păstreze Acordul de Asociere cu UE: „Republica Moldova reprezintă pentru UE o piaţă de desfacere foarte mică”.

Şeful misiunii diplomatice la Chişinău a mai declarat că nu susţine confruntările cu tematică geopolitică dintre reprezentanţii puterii şi liderii partidelor de la Chişinău. „Uniunea Europeană a fost creată pentru a evita confruntările geopolitice. Pe noi ne interesează calitatea reformelor. Aceste confruntări distrag atenţia de la implementarea reformelor şi interesele cetăţenilor”, a declarat Tapiola.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?