X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

China va crește cheltuielile militare

6 mar. 2017,, 19:00   Externe
2011 0

China a anunțat creșterea cheltuielilor militare cu aproximativ 7% anul acesta, la cîteva zile după ce Donald Trump a făcut un anunț similar, relatează BBC News.

Anunțul are loc în fiecare an la începutul lui martie, în ajunul deschiderii sesiunii anuale a parlamentului chinez, dar în acest an a intervenit la câteva zile după apelul președintelui american de a majora masiv chletuielile militare ale Statelor Unite. Mulți analiști consideră însă că bugetul armatei chineze ar putea fi mai mare decît cel oficial.

Majorarea din bugetul Chinei reprezintă o stabilizare după creșterea de anul trecut care a ridicat bugetul militar oficial la 954 de miliarde de yuani, echivalentul a 138 de miliarde de dolari. Totodată, anunțul făcut de Beijing marchează al doilea an consecutiv în care creşterea cheltuielilor militare ale Chinei nu este tradusă într-un procent de două cifre, după două decenii de creştere economică de peste 10%.

Astfel, cheltuielile totale vor reprezenta aproximativ 1,3% din PIB-ul estimat în 2017, a declarat o purtătoare de cuvînt a Guvernului, Fu Ying. Oficialul a precizat că China se concentrează asupra unor scopuri exclusiv defensive şi constituie o forţă a stabilităţii în Asia.

”Noi promovăm dialogul în vederea unor soluţii paşnice, însă este necesar să avem concomitent capacitatea să ne apărăm suveranitatea şi interesele. Consolidarea capacităţilor chineze este benefică menţinerii păcii şi securităţii în această regiune şi nu contrariului”, a declarat Fu.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că doreşte o creştere a cheltuielilor militare cu 10% în planul de buget pe care-l are în vedere în 2018. În acest moment, cheltuielile militare ajung anual la 600 de miliarde de dolari. Statele Unite cheltuiesc în schimb doar 50 de miliarde de dolari anual pentru programele de asistenţă internaţională şi pentru finanţarea Departamentului de Stat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?