Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ciobanu: Inițiativa lui Plahotniuc este absolut neargumentată

6 mar. 2017,, 17:15   Politică
7434 10

Inițiativa lui Vlad Plahotniuc de a trece la sistemul uninominal de vot a fot înaintată absolut neargumentat.


Înainte de a înainta această inițiativă, au fost organizate sondaje de opinie, a căror obiectivitate este pusă la îndoială. Din această cauză, inițiativa președintelui Partidului Democrat (PDM) pare ambiguă. Opinia a fost împărtășită astăzi, 6 martie, prin intermediul rețelelor de socializare, de către analistul politic Victor Ciobanu, citat de NOI.md.

Victor Ciobanu a vorbit despre ceea ce a precedat inițiativa PDM cu privire la modificarea sistemului electoral. „Se organizează un sondaj de opinie fictiv din oficiu, care apare exclusiv ca sondaj politic (cui îi este interesant să vadă «sondajele» anterioare – n.a.). Farsa este evidentă, fără mari eforturi – și după clasament, și după cifre. În continuare, urmează «declarația de program» a liderului democrat, ceea ce se aseamănă foarte mult cu trucul mărgelelor și nativii locului. Amuză faptul că la postul TV controlat de democrați se vorbește deja intens despre experiența SUA, Franței și Angliei. Dar ei sînt la curent cu faptul că două țări au regim prezidențial?! Nicio teză citită de pe hîrtie, cu voce de lemn, nu este argumentată. Așteptăm «discuțiile publice» cu «partea bună» a societății civile. Rezultatul discuțiilor deja se cunoaște”, a constatat expertul politic.

Nici reacția lui Igor Dodon nu a rămas fără atenția analistului. „El pledează împotriva uninominalilor, dar pentru reducerea numărului de deputați pînă la 71. Pune în gardă faptul că aceeași cifră figurează într-un proiect al democraților. Se pot înțelege asupra unui sistem mixt 50/50 cu reducerea numărului de deputați pînă la 71 («compromis»), ceea ce poate să se întîmple. Dictatura partidului și listelor de partid, cu siguranță, este un lucru rău. Însă alternativa acestei situații sînt haosul și înțelegerile de culise (politica europeană le-a văzut deja pe toate)”, consideră Ciobanu.

Precizăm că astăzi, 6 martie, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat despre înaintarea unei inițiative legislative pentru schimbarea sistemului electoral și trecerea la votul uninominal. Liderul democraților a vorbit despre avantajele acestui sistem pentru alegători, care, în mod special, vor putea demite anticipat deputatul pe care l-au delegat în Parlament.

Președintele Igor Dodon a criticat dur această inițiativă, care, în opinia lui, este ”nedemocratică” și care ”amenință sistemul partinic din Moldova”. El și-a exprimat interesul pentru modificarea sistemului electoral, însă, ”fără a fi distrus fundamentul acestuia”. Mai tîrziu, șeful statului a lansat o inițiativă cu privire la reducerea numărului de deputați în Parlament – de la 101 pînă la 71.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?