Ce-l așteaptă pe fostul premier Vlad Filat în colonia de la Lipcani

Ce-l așteaptă pe fostul premier Vlad Filat în colonia de la Lipcani

Fostul premier, condamnat pentru corupție, Vladimir Filat va fi transferat la Penitenciarul nr. 2 din Lipcani, unde își va petrece următorii 9 ani. În timp ce Filat se pregătește să părăsească capitala, „Komsomolskaia Pravda în Moldova” a aflat ce-l așteaptă pe fostul premier la noul său loc de trai.

Penitenciarul nr. 2 se află în nordul Moldovei, în apropiere de frontiera cu România. Acolo funcționează instituții de tip închis și semideschis pentru condamnații care pot fi în pericol din cauza activității pe care au desfășurat-o anterior. În sectorul închis, unde s-a dispus transferul lui Filat, condamnații pot ieși la plimbare doar în zona special rezervată și doar cîte două ore pe zi.

„În sectorul penitenciarului unde va fi deținut Vladimir Filat stau oameni condamnați pentru infracțiuni mai puțin grave. Este vorba despre foști funcționari, angajați ai organelor de drept”, au menționat reprezentanții Serviciului de presă al instituției.

Pentru încălcarea regulamentului intern condamnatul poate fi lipsit de dreptul de a primi colete pe parcursul a două luni de zile sau să fie amplasat în izolatorul punitiv pentru un termen de 15-20 de zile.  Condamnații au dreptul la întîlniri de scurtă durată (1-4 ore) sau de lungă durată (de la 12 ore pînă la 3 zile) cu rudele.

Penitenciarul nr. 2 dispune de teren sportiv, unde condamnații pot juca fotbal sau volei. De asemenea, penitenciarul dispune și de bibliotecă, de un butic.

„Își pot cumpăra tot ce este la magazin în asortiment, în funcție de cîți bani sînt pe contul condamnatului”, au mai specificat reprezentanții Serviciului de presă.

La dorință, Vladimir Filat poate și să lucreze acolo – în construcție, la amenajarea teritoriului Penitenciarului sau în gospodăria instituției – unde se cresc porci. Salariul lui va fi de puțin peste 1000 de lei pe lună. De altfel, nimeni nu obligă pe nimeni să muncească, acest lucru îl poate decide doar condamnatul. Doritori însă sînt mulți. Administrația Penitenciarului nu oprește din salariul condamnatului bani pentru întreținere. Tot ce cîștigă este a lui. La Penitenciarul nr. 2 sînt barăci, unde locuiește majoritatea condamnaților. Sînt și camere pentru 4-6 condamnați privilegiați. Se pare că Vladimir Filat va nimeri în casta ”respectabililor” și într-o cameră cu patru locuri, dar nu într-o baracă unde locuiește tot detașamentul.  Odăile au mese, noptiere, condamnații pot avea un mic frigider, televizor, radio. Dacă au bani, condamnații se pot conecta la operatorul local de televiziune, astfel avînd acces la toate posturile. Da! Nimeni nu interzice lucrările de reparație în odaie. Evident, din contul condamnaților.  
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu5 comentari

Мош Георгий 8 mar. 21:20

Более строгое наказание он бы получил за украденный мешок картошки, а так..... больше не положено.

виталий 7 mar. 13:56

мне ни грамма не жалко этого человека ..., он заслуживает более строгого наказания

Эмилит 7 mar. 13:48

Драгауцан смысля за границу. Зная сто рыльце в пушку. А то они и убрали толмача чтоб обворовать банки. Когда придёт такая власть чтоб с этими ворами разобраться мне их не даль пусть у них будет учесть тяжелее чем у Филата. Есть наверно такие воры где наворовали немерено. И прохлаждаются и держит народ в страхе но сами трусы боятся народа. Думаю правильно поступить прогнать их если сами не уходят. Сколько можно обворовывать народ и молчать народу это просто издевательство

Nicolai 7 mar. 09:09

А когда дойдет очередь и до всем остальным: депутатам, судьям, прокурорам, бизнесменов: Шор, Драгуцан...

Патриот 6 mar. 23:12

Помоги ему Господи ! Да придет к нему искреннее покаяние, а через это и душу свою спасет!
Конечно лучше за свиньями ухаживать - порой они чище, чем двухногие создания!

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load