X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Viitorul UE, discutat la Versailles

6 mar. 2017,, 13:45   Externe
2615 2

Liderii celor mai puternice state europene se întîlnesc la Versailles pentru a discuta despre viitorul UE post-Brexit.

Cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Francois Hollande – ale căror ţări sînt descrise adesea drept “motorul” Uniunii Europene – se vor întâlni cu premierul spaniol Mariano Rajoy şi cel italian Paolo Gentiloni pentru a căuta metode de a consolida blocul comunitar în fața ieșirii Marii Britanii, relatează AFP. Subiectul cel mai fierbinte este “Europa cu mai multe viteze”. “Nu există alternativă la o Europă cu mai multe viteze, pentru a evita explozia Uniunii Europene, a avertizat preşedintele francez Francois Hollande, înainte de întîlnire.

Mini-summitul de la Versailles are rolul de a pregăti summitul european din 9 și 10 martie de la Bruxelles, dar și summitul din 25 martie de la Roma, unde, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnatea Tratatului de la Roma, se intenționează enunțarea unei soluții de salvare a Uniunii Europene.

“Ideea este să încercăm să dăm un impuls politic celor patru ţări”, a declarat o sursă diplomatică franceză.

Se anunță o lună extrem de încărcată pentru liderii UE, mai ales că premierul britanic Theresa May a promis că va invoca până la finele lunii martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care va declanşa procesul formal de retragere a Marii Britanii din UE.

Subiectul cel mai important de pe agenda celor patru lideri este „Europa cu mai multe viteze”, pe care ar intenționa să o impună la summit-ul de la Roma.

Astfel, întâlnirea de la Versailles vine după ce săptămâna trecută Jean-Claude Juncker a prezentat cinci „scenarii” pentru viitorul UE, care variază de la transformarea blocului comunitar într-o simplă piaţă unică până la o integrare şi mai profundă. Dintre toate aceste scenarii, Parisul şi Berlinul şi-au prezentat deja clar alegerea: o Europă cu mai multe viteze.

În acest scenariu, ţările care vor să avanseze împreună în domenii precum creşterea economică, protecţia frontierelor şi apărare ar putea forma grupuri mai mici, lăsând în urmă membrii reticenţi.

Francois Hollande: „Europa în 27 nu poate să fie Europa uniformă în 27”

“Cu siguranţă am învăţat din istoria ultimilor ani că va exista o Uniune Europeană cu mai multe viteze, că nu toată lumea va participa de fiecare dată la toţi paşii integrării”, a spus Merkel după summitul de la Malta, de luna trecută.

Acum, Francois Hollande a avertizat că “nu există alternativă la o Europă cu mai multe viteze, pentru a evita explozia Uniunii Europene”. În plus, el a declarat că “saltul European presupune o alegere clară privind forma sa de organizare”.

“Europa în 27 nu poate să fie Europa uniformă în 27. De mult timp, această idee a unei Europe diferenţiaţe, cu viteze diferite, ritmuri distincte pentru a progresa, a generat multă rezistenţă. Însă, în prezent, este o idee care se impune. În caz contrar, Europa va exploda”, a insistat el.


“În viitor, va exista un pact comun, o piaţă internă cu o monedă unică, pentru unii. Dar, pe această bază, va fi posibil pentru unele state membre, care vor vrea acest lucru, să meargă mai departe în apărare, mai departe în armonizarea fiscală sau socială, mai departe în cercetare, cultură, tineret”, a continuat președintele francez.

Mai precis, Parisul şi Berlinul afirmă că provocările reprezentate de Brexit, după criza din Zona euro, migraţie şi conflictul din Ucraina, fac o urgenţă din eforturile de a da un nou impuls autorităţii UE.

Italia, Belgia, Olanda şi Luxemburg par să fi îmbrăţişat, de asemenea, ideea unei Europe cu mai multe viteze, în timp ce privesc cu îngrijorare ascensiunea partidelor antieuropene.

Celelalte subiecte de pe agendă

Cu toate acestea, pentru a evita o opoziţie din partea ţărilor membre care nu sînt de acord cu ideea, inclusiv multe din Europa de Est, liderii principalelor patru economii UE nu vor anunţa nici un proiect concret după reuniunea de la Versailles, ce va fi urmată de un dineu de lucru.

Pe lângă discuțiile privind viitorul Uniunii Europene post-Brexit, liderii UE sînt îngrijorați și de ascensiunea populiştilor şi naţionaliştilor. Mai precis, blocul comunitar se confruntă cu alegeri legislative în Olanda luna aceasta, urmate de alegeri prezidenţiale în Franţa, în aprilie şi mai. Germania, cea mai mare economie din Europa, va avea alegeri legislative în septembrie.

Candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen este favorită pentru a intra în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa, în timp ce formaţiunea antiislam a lui Geert Wilders ar urma să obţină un rezultat bun în cursa din Olanda. Între timp, Merkel este supusă la presiuni din partea partidului populist de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?