Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Dodon reacționează la anunțul lui Plahotniuc: Este sfidător

6 mar. 2017,, 11:45   Politică
46808 32

La numai cîteva minute după anunțul lui Vlad Plahotniuc privind modificarea sistemului electoral, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a pronunțat în defavoarea inițiativei.

Șeful statului a declarat că se va opune categoric proiectului propus, pe care l-a catalogat drept „nedemocrat și inacceptabil”, îndreptat împotriva sistemului partinic din Moldova. Demnitarul a îndemnat și partidele parlamentare să respingă acest proiect de modificare a sistemului electoral.
„Este ceva de neadmis, sfidător. Consider că sistemul electoral trebuie să aibă un mecanism mai eficient de selectare a deputaților și de formare a clasei politice, dar nu așa cum propune PDM, nu prin distrugerea partidelor și «prihvatizarea» alegerilor. Opinia mea este că, în perspectivă, ar trebui să venim cu cîteva modificări esențiale, chiar necesare, dar fără a schimba temelia sistemului electoral actual”, a comentat Dodon.

Șeful statului s-a pronunțat doar pentru eliminarea deficiențelor existente în legislația electorală, cum ar fi deschiderea mai multor secții de vot peste hotare, implicarea reprezentanților diasporei și ai cetățenilor din stînga Nistrului în procesul electoral.

„Pornind de la toate cele menționate, consider că inițiativa PDM-ului, lansată azi de liderul lor, Vlad Plahotniuc, este inacceptabilă. Sistemul electoral trebuie să fie reformat, dar nu așa cum propun ei, nu prin metode care îl schimbă din temelii. Deci propun reducerea numărului de deputați, implicarea cetățenilor din Transnistria și din diaspora. Și categoric nu uninominalului.

Înțeleg că pentru asta va trebui ca socialiștii să ia majoritatea parlamentară cît mai repede, de dorit în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate”, a adăugat Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?