Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Plahotniuc anunță schimbarea sistemului electoral (VIDEO)

6 mar. 2017,, 11:10   Politică
15427 15

Partidul Democrat va înainta o inițiativă legislativă pentru modificarea sistemului electoral și trecerea la votul uninominal. Anunțul a fost făcut astăzi de liderul democraților, Vlad Plahotniuc, citat de NOI.md.

Potrivit politicianului, prin trecerea la sistemul uninominal, alegătorii își vor delega direct reprezentanții în Parlament, așa cum își aleg la ora actuală primarii. Liderul PD a remarcat că acest sistem electoral are mai multe avantaje.
„Am decis să sprijinim reformarea sistemului de alegere a deputaților în Parlament și să promovăm ideea votului uninominal. Aceasta va rezolva mai multe probleme, va oferi posibilitatea reală cetățenilor să dețină un control asupra celor care îi trimite în Parlament, și să nu mai voteze liste de partid, în spatele cărora se află persoane anonime, incompetente sau care uită de oameni imediat după ce au fost votați. Această inițiativă face ca deputatul să fie reprezentativ pentru comunități clare de oameni, să provină dintr-un raion concret”, a declarat astăzi Vlad Plahotniuc.
Democratul a mai precizat că acest sistem de vot le va permite alegătorilor să-i retragă mandatul înainte de termen unui deputat care nu-și îndeplinește corespunzător atribuțiile. „Mai exact dacă un deputat nu lucrează bine pentru comunitatea care l-a votat ori dacă a apelat la diferite șmecherii pentru a păcăli alegătorul, dacă se dovedește că este corupt și se lasă cumpărat de grupuri de interese, atunci cetățenii nu vor mai aștepta patru ani să-l sancționeze, ci îl vor putea demite chiar în timpul mandatului și vor alege alt deputat în loc”.

Totodată, și cetățenii din diasporă vor avea posibilitatea să-și desemneze reprezentanții în Legislativ. Liderul PD a mai anunțat că în scurt timp va fi inițiată o campanie națională de informare a cetățenilor cu privire la modificările propuse în Codul electoral.

Inițiativa legislativă va fi transmisă spre expertiză Comisiei de la Veneția și va fi supusă dezbaterilor publice cu participarea partidelor extraparlamentare, experților și societății civile, a punctat Plahotniuc.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?