X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Planul de acțiuni pentru realizarea acordurilor cu autoritățile ucrainene, aprobat

6 mar. 2017,, 09:15   Politică
3440 3

Prim-ministrul Pavel Filip a aprobat Planul de acțiuni pentru realizarea acordurilor încheiate în timpul vizitei sale de lucru în Ucraina, pe 13 februarie 2017.

În particular acesta vizează inclusiv obiectivele stabilite în Foaia de parcurs privind dezvoltarea colaborării moldo-ucrainene în 2017, semnată cu premierul Ucrainei, Vladimir Groisman, la Kiev pe 13 februarie 2017, transmite NOI.md.

Planul de acțiuni aprobat și care a fost deja publicat în Monitorul oficial prevede pregătirea participării prim-ministrului Moldovei, Pavel Filip, la ședința Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), care se va desfășura pe 27 martie curent la Kiev, la nivel de prim-miniștri. De asemenea, prevede pregătirea vizitei de răspuns a prim-ministrului Ucrainei, Vladimir Groisman, în Moldova, vizită planificată pentru a doua jumătate a anului 2017.

De asemenea, documentul mai stabilește: elaborarea și coordonarea cu partea ucraineană a Planului de acțiuni pentru realizarea obiectivelor stipulate în Foaia de parcurs privind colaborarea moldo-ucraineană în 2017; încheierea negocierilor și pregătirea pentru semnare, în cadrul colaborării comercial-economice interguvernamentale, a protocolului cu privire la statutul juridic (drepturilor de proprietate) a obiectelor Moldovei amplasate pe teritoriul Ucrainei, protocolul cu privire la statutul juridic a nodului hidraulic a complexului hidroenergetic Dnestrovsc, amplasat pe teritoriul Moldovei.

În afară de aceasta, urmează să fie încheiate negocierile pe marginea Acordului interguvernamental cu privire la funcționarea complexului menționat și care urmează să fie semnat în cadrul Comisiilor interguvernamentale, împreună cu documentele privind demarcarea liniei frontierei de stat în regiunea nodului hidraulic a complexului hidroelectric de la Dnestrovsk și localității Giurgiulești.

În martie se preconizează desfășurarea unei noi runde de consultări la nivel de viceminiștri ai mediului, pentru elaborarea acordurilor pe marginea chestiunilor legate de ocrotirea ecosistemului bazinului rîului Nistru, inclusiv elaborarea demersului comun la Comisia Europeană în vederea susținerii creării unei comisii bilaterale cu participarea experților europeni, pentru evaluarea stării ecologice actuale a rîului Nistru și acordarea suportului tehnic și financiar în vederea promovării ulterioare a colaborării în ceea ce privește ocrotirea și dezvoltarea pe termen lung a bazinului rîului Nistru.

Pînă la sfîrșitul lunii martie sînt planificate consultații cu partea ucraineană pentru coordonarea acțiunilor în ceea ce privește controlul comun la punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisk. S-a preconizat că în lunile aprilie – mai 2017, Moldova și Ucraina vor desfășura consultări pe marginea chestiunilor legate de colaborarea în domeniul energetic. De asemenea, în perioada aprilie-mai Moldova și Ucraina vor încheia lucrările necesare pentru inaugurarea podului peste Nistru în regiunea localităților Unguri și Bronița pentru circulația transportului auto.

În afară de aceasta, pînă în luna septembrie se vor desfășura consultații pe marginea chestiunilor legate de dezvoltarea ulterioară a colaborării comercial-economice. Părțile urmează să poarte consultări și în ceea ce privește pregătirea celei de-a 14-a ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică, care se va desfășura în a doua jumătate a anului 2017.

Organele administrației publice responsabile au fost delegate să realizeze acțiunile indicate în Planul dat, în limitele asimilării surselor financiare prevăzute în bugetele respective, de asemenea, din contul altor surse în conformitate cu legislația în vigoare. La fel, organele responsabile au fost delegate să prezinte Cancelariei de Stat informații cu privire la măsurile întreprinse inițial, pînă pe 20 martie 2017, iar ulterior, în conformitate cu termenii stabiliți pentru fiecare acțiune în parte.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?