Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cum depistăm bancnotele falsificate

5 mar. 2017,, 09:30   Societate
7502 0

O angajată a unei bănci comerciale din capitală a povestit care sînt însemnele distinctive pentru a recunoaște bancnotele contrafăcute și care dintre acestea sînt cel mai frecvent falsificate.

De cînd sînt banii, există și falsificatori ai acestora. Falsificatorii au existat dintotdeauna, de aceea sînt considerați, pe bună dreptate, reprezentanți ai uneia dintre cele mai vechi profesii. Setea de bani ușori i-a atras întotdeauna pe astfel de escroci. Odată cu trecerea timpului însă și cu dezvoltarea tiparului și a tehnicii de calcul, acești „meșteri populari" au devenit atît de iscusiți în munca lor, încît de cele mai multe ori cu ochiul liber și la atingere, este pur și simplu imposibil să distingem o bancnotă falsă de una adevărată.

Astfel, mulți dintre cetățenii țării noastre pot nici să nu știe că nu au în portmoneu vreo bancnotă falsă și să încerce în mod naiv să achite marfa cu ea la magazin sau supermarket, fiind "prinși".

Am hotărît să răspundem la întrebarea: care ar fi criteriile de recunoaște ale leilor falși și care dintre bancnote sînt cel mai frecvent contrafăcute de către răufăcători?

Am aflat răspunsurile la întrebări din conversația cu o angajată a uneia dintre băncile comerciale ale capitalei, Irina Melnicenco.

"Cel mai frecvent sînt contrafăcute bancnotele de 100 de lei, de model vechi. Dimensiunea acestei bancnote este ca și aceea a uneia de 10 lei. Falsificatorii spală, pur și simplu, vopseaua de pe această bancnotă mai mică ca valoare și la o imprimantă electronică de înaltă precizie aplică desenul bancnotei de 100 de lei. Totodată, de menționat că ei au căpătat atîta dibăcie în a face acest lucru, încît această bancnotă falsă e foarte dificil să o depistăm chiar și noi, angajații băncii", a subliniat Melnicenco.

Potrivit spuselor expertului, și în acest caz există atît profesioniști, despre care am menționat mai sus, cît și dintre acei care încearcă să profite de lege, fără să facă eforturi deosebite în acest sens. În practica unui angajat al băncii au fost cazuri cînd bancnotele de 100 fuseseră imprimate pe hîrtie obișnuită, ceea ce unei persoane care lucrează cu banii îi atrage imediat atenția.

"Vorbind despre bancnotele de model vechi, trebuie să atragem atenția asupra texturii hîrtiei, să luam aminte cum e la atingere, astfel încît să fim imediat în stare să distingem bancnotele falsificate de cele adevărate. Leii de model vechi sînt imprimați pe hîrtie reliefată puternic, dacă privim mai atent, putem depista cu ușurință acest lucru", a remarcat interlocutoarea.

Totodată, potrivit spuselor intervievatei, falsificatorii, în 90 la suta dintre cazuri, falsifică anume bancnotele de model vechi, deoarece acestea au mai puține nivele de protecție. Prin urmare, insistă angajata băncii, trebuie să atragem atenția asupra modului în care sînt imprimate liniile pe bancnotă, dar și asupra însemnelor filigranate cu banda de protecție.

Pe cea adevărată acestea sînt distincte, în special, așa-numita "linie neagră", pe falsuri sînt ușor nedeslușite. "Trebuie să examinăm, de asemenea, firele colorate, conținute în structura de hîrtie a bancnotei. Pe adevăratele bancnote acestea parcă ar fi țesute în bancnota însăși, pe cele false, există sentimentul că sînt desenate deasupra", a menționat Melnicenco. Potrivit spuselor lucrătoarei băncii, falsificatorii nu ar fi învățat încă cum să contrafacă bancnotele noi de 100 de lei, deoarece acest tip de bancnote au un nivel mai mare de protecție. În primul rînd, pe aceste bancnote sînt mai multe însemne filigrane.

Al doilea obstacol complicat este acronimul BNM, imprimat în banda de protecție de mai multe ori. Cît nu e de ciudat, dar angajata băncii le recomandă cetățenilor țării care nu doresc să devină victime ale falsificatorilor să fie pe deplin pregătiți, procurîndu-și mici lanterne de buzunar cu LED-uri UV. Cu o asemenea iluminare, susține specialista, nici o bancnotă falsă nu va ajunge în portmoneul dvs. "La bancă este, desigur, un dispozitiv special pentru a determina banii falși, dar în viața de zi cu zi de mașinațiunile falsificatorilor ne poate salva un lucru simplu – o asemenea lanternă", a conchis conlocutoarea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?