Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pasiunea pentru călătorii a unui moldovean l-a făcut să parcurgă milioane de kilometri în toată lumea

5 mar. 2017,, 14:00   Societate
4097 0

De mai bine de zece ani călătoreşte în toată lumea.

A ajuns pe cele şapte continente, a plonjat în toate oceanele, are peste o mie de zboruri, dar şi milioane de kilometri parcurşi. Tânărul moldovean, Viorel Rotaru a vizitat, pînă în prezent, peste 160 de ţări. România este cea mai frumoasă ţară din Europa, spune moldoveanul. În opinia sa, călătoriile sînt cele mai bune investiţii. Merge fie de unul singur, cu amicii sau organizează turism de grup. Cînd revine la Chişinău, îşi administrează afacerea sa cu utilaje de construcţie.

”Din copilărie visam să am un mod de viaţă ”călător”, dar în ultimii zece ani au apărut mai multe posibilităţi, dar şi timp pentru ca să-mi îndeplinesc dorinţele de a ajunge în cele mai îndepărtate locuri din lume, de a fi întotdeauna în mişcare, de a vedea lucruri noi. Nu călătoresc pentru a obţine faimă, vreau să văd limitele posibilităţilor mele. Acum un an eram în Patagonia, în sudul Argentinei. Eram în drum spre Antarctida”, povesteşte la RFI, Viorel Rotaru, împătimit de călătorii, relatează rfi.

”Aveam un ”task” pentru a ajunge în locuri mai deosebite, în zona arctică sau antarctică şi îmi doream să fac poze cu drapelul R.Moldova. Îmi părea ceva neobişnuit, îmi doream poze în cele mai frumoase locuri, dar şi rare. În ianuarie anul trecut am urcat şi pe Kilimanjaro. A fost o urcare destul de dificilă. Ai nevoie de o pregătire fizică foarte bună”. ”De obicei, cei care călătoresc fac un top al ţărilor vizitate. Eu nu aş face aşa ceva. Spre exemplu, continentul antarctic este deosebit, are specificul său. De asemenea, Australia, nordul Canadei sau Groenlanda”, continuă tânărul moldovean.

Îşi planifică din timp fiecare călătorie. Are grijă şi de biletele de zbor, pe care, de obicei le ia la preţuri avantajoase.”Planificarea unei călătorii este o plăcere pentru mine. Am mers şi fără un plan întocmit de acasă, dar se întâmplă mai rar. Planificarea este nu doar o plăcere, dar şi o posibilitate de a face călătoria să aibă un buget realist. Chiar dacă a fost programată din timp, cea mai scumpă călătorie a fost de trei mii de euro, în Antarctida”. ”Încercam să fac un calcul cam câte zboruri am avut până acum. Cred că peste o mie, dar kilometri în zbor, milioane, cu siguranţă”, ne mărturiseşte Viorel Rotaru.

”Prefer să merg în zonele despre care se spune că sînt riscante. Mai des sînt aparent riscante. În linii mari, o ţară poate fi riscantă, dar nu în toate regiunile. Unele ţări sînt mai interesante decât oamenii îşi închipuie sau invers se întâmplă”.

Pregătirea bagajului şi a echipamentului sînt foarte importante, precizează călătorul. ”Spre exemplu, în Groenlanda, în timpul zilei iarna se înregistrau -65 de grade şi respectiv trebuia să ai grijă să fii echipat corespunzător. Sînt deplasări unde nu-mi iau nici un bagaj, îndeosebi când merg în Africa sau în ţări din Asia. Am nevoie de ceva, cumpăr pe loc”.

Şi cum anul a început, Viorel Rotaru are deja stabilită agenda călătoriilor.”În martie voi pleca în sudul Marii Britanii, unde voi face tururi prin castele. Am programată deja o tură în Caraibe, altă tură prin California, Texas, statele din jur. În luna mai probabil voi ajunge în Africa de Sud, Safari. Când ai multe călătorii într-un an sau ai văzut multe ţări şi regiuni din lume, deja escapade uşoare sau călătorii simple până în Europa sau New York nu-ţi par ceva deosebit. Îţi doreşti ceva mai intrigant şi interesant. Acum 10 ani, un zbor până în Munchen părea ceva neobişnuit, acum pare ceva simplu”.

”Până acum am vizitat ţările care mi-au trezit un interes mai mare – peste 160. Urmează şi altele unde nu am reuşit deocamdată să ajung în Africa şi zona Pacificului. Îmi doresc să vizitez şi Arabia Saudită. În următorii ani sper să merg. Pentru mine contează experienţa, ceea ce văd şi simt într-o călătorie. Pot spune cu certitudine că România este cea mai frumoasă ţară din Europa. Am străbătut-o în lung şi lat. Revin în fiecare an, sînt locuri foarte frumoase, îndeosebi zona carpatică”, conchide Viorel Rotaru de la Chişinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?