Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Experţii vor putea prezice zona în care va avea loc un cutremur masiv

5 mar. 2017,, 12:30   Ştiinţă şi IT
4390 0

Cutremurele apar atunci cînd are loc o degajare bruscă de energie din interiorul şcoarţei Pămîntului.

Mulţumită unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, a fost descoperit un nou aspect al cutremurelor, care i-ar putea ajuta să prezică locul în care s-ar putea produce următorul, notează Science Alert.

Totul se reduce la un fenomen numit ,,îmbătrînire'' prin care se analizează timpul în care un material s-a aflat în contact cu altul. Regula generală sugerînd că materialele care s-au aflat mai mult timp în contact unele cu altele necesită mai multă forţă pentru a fi mişcate.

Rezistenţa la mişcare este numită fricţiune statică şi este prezentă în zona faliilor.

,,Mecanismul îmbătrînirii este critic pentru înţelegerea comportamentului faliilor care produc cutremure,'' spune unul dintre cercetători, Robert Carpick.

În general faliile sînt zone care separă secţiunile scoarţei terestre. În timp faliile se măresc în dimensiune, iar prin mişcarea acestora este eliberată o cantitate mare de energie, ce provoacă cutremure puternice.

,,Dacă nu ar exista îmbătrînirea, falia s-ar mişca cu uşurinţă, iar cutremurele cu intensitate mai mică s-ar produce foarte frecvent,'' spune Carpick

Experţii au acţionat cu diferite forţe asupra materialelor în timp ce au analizat modul în care au variat legăturile rocilor. Carpick a comparat testele cu aşezarea unui bloc pe podea, şi măsurarea forţei necesare pentru a fi mişcat.

Dacă blocul este lăsat în acelaşi loc pentru mai mult timp,, legăturile chimice au mai mult timp să se construiască, fiind necesară o forţă mai mare pentru a fi mişcat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?