Transnistria stiri: 1395
Eurovision stiri: 502

Cum să procedăm în cazul în care se strică un obiect cu mercur

7 mar. 2018,, 04:00  
22175 2

Termometrul cu mercur este un obiect foarte sensibil și periculos. Adesea se întîmplă să se spargă, însă puțini cunosc măsurile ce trebuie întreprinse în acest caz.

Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău vin cu cîteva recomandări ce pot fi folosite în cazul spargerii obiectului cu mercur sau și mai rău, în cazul unei intoxicații cu această substanță chimică, notează NOI.md.

Potrivit specialiștilor, nu doar termometrul este unicul obiect din casă ce conține mercur, dar mai sînt sfigmomanometrele, bateriile de unică folosință, lămpile fluorescente, dispozitivele electronice. Mercurul este toxic pentru sistemul nervos, cel reproductiv, endocrin și pentru sistemul cardiovascular.

În cazul în care unul dintre obiectele menționate mai sus s-a spart sau s-a deteriorat, specialiștii recomandă să solicitați ajutorul medicilor; să părăsiți și să ventilați odaia sau încăperea, după posibilitate, tratați suprafața poluată – acest lucru se poate face cu o soluție de săpun și sodă alimentară ori soluție de permanganat de caliu.

Totodată, în cazul contactului cu pielea sau ochii, spălați bine cu apă caldă, timp de cel puțin 10-15 min. Pentru a îndepărta mercurul împrăștiat, utilizați mănuși de cauciuc ori material plastic și îmbrăcați haine vechi; pentru suprafață dură folosiți un carton ori o bucată de card, iar pentru mărgele foarte mici – bandă adezivă ori foi de hîrtie umede. În cazul în care mercurul s-a împrăștiat pe o suprafață denivelată, utilizați pipeta, banda adezivă, para de cauciuc sau seringa; dacă substanța s-a scurs pe covor, este necesar scos covorul cu atenție din odaie sau de tăiat secțiunea contaminată. Pe final ștergeți zona cu o cîrpă umedă, plasați mercurul colectat într-un vas cu apă. Dacă mercurul a ajuns în organism, trebuie să beți apă sărată.

Simptomele care dau de înțeles că ați primit o intoxicație cu mercur sînt următoarele: dureri de cap, slăbiciune generală, dureri la deglutiție, nervozitate, dureri în abdomen, dureri a gingiilor și sîngerarea acestora, stomatită mercurică. La apariția acestor simptome apelați de urgență la medicul de familie.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?