Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Majoritatea cetăţenilor sînt de acord cu alegerea directă a Preşedintelui

4 mar. 2017,, 10:20   Societate
3101 3

Majoritatea moldovenilor cred că Curtea Constituţională a Moldovei a luat decizia corectă de a schimba Constituţia în ceea ce priveşte alegerea directă a Preşedintelui. Acestea sunt concluziile unui sondaj realizat de "Intelect Group".

92,5% din respondenţi consideră că şi pe viitor Preşedintele trebuie să fie ales prin vot direct.
În opinia a 36,5% din respondenţi, prin iniţiativa de extindere a împuternicirilor şefului statului, Preşedintele Igor Dodon vrea să dea jos o putere coruptă, 33,5% sunt de părere că Preşedintele vrea să obţină astfel întreaga putere în stat, iar 20,8% cred că Rusia va controla în acest fel Republica Moldova.

Peste 90% din cei intervievaţi au declarat că doresc micşorarea numărului de partide politice şi de deputaţi în Parlament, 78% optează pentru un sistem uninominal la alegerile parlamentare, iar 64% s-au pronunţat în favoarea unui sistem electoral mixt. Aproape jumătate din numărul total de respondenţi se pronunţă în favoarea introducerii votului electronic, iar peste o treime - pentru votul prin corespondenţă. 58% dintre respondenţi sunt de părere că votul uninominal ar oferi condiţii egale pentru toţi.

La întrebarea dacă există măcar un partid în care respondenţii au încredere, aproape 49% au dat un răspuns negativ, în timp ce 48% au declarat că există un asemenea partid.

23% din respondenţi aşteaptă de la politicieni să acorde mai multă atenţie oamenilor, 21% aşteaptă ca să ofere locuri de muncă mai bine plătite, iar 17% aşteaptă salarii şi pensii mai mari. La sondaj au participat peste 1.300 de respondenţi din 35 de regiuni. Interviurile au fost realizate în perioada 10-20 februarie. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +/- 2,7%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?