X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cibotaru, Sandu și Năstase, despre intenția de a modifica sistemul electoral

3 mar. 2017,, 11:59   Politică
3862 3

Instituirea sistemului electoral mixt sau uninominal este o tentativă a partidelor de la guvernare de a se menține la putere cu orice preț.

Este poziția exprimată astăzi de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a președintei PAS, Maia Sandu, și liderului PLDM, Viorel Cibotaru, citați de NOI.md.

Cei trei politicieni s-au declarat împotriva oricăror modificări radicale ale sistemului electoral și pentru menținerea normelor actuale, astfel încît viitorii deputați să fie aleși în continuare pe liste de partid. Reprezentanții opoziției au mai remarcat că Moldova nu este pregătită pentru sistemul electoral mixt, întrucît este un stat cu o democrație fragilă.

„Pot fi înaintate propuneri de îmbunătățire, dar fără a face schimbări dramatice, pentru că noi avem o democrație tînără și fragilă. Aici vorbim nu atît despre schimbarea sistemului, cît despre intenția partidelor de la guvernare de a ocoli procesul democratic și de a se menține la putere, în pofida faptului că oamenii nu-i vor. Conducerea PD a reușit să strice toată imaginea acestui partid”, a specificat Maia Sandu.

În opinia vorbitorilor, modificarea sistemului electoral va duce la „degradarea situației spre un regim politic autoritar, spre privatizarea totală a Republicii Moldova”. „Solicităm instituțiilor internaționale abilitate să monitorizeze evoluția evenimentelor și să sancționeze orice derapaj”, a punctat Andrei Năstase.

„Este o deturnare a procesului politic din Moldova, cum s-a întîmplat cu coruperea deputaților din PCRM și PLDM. Ceea ce s-a întîmplat în ultima perioadă denotă cît de lejer această guvernare deturnează procesele normale democratice în Moldova”, a menționat, la rîndul său, Viorel Cibotaru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?