Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Colaborare mai intensă între AmCham și Ministerul Economiei

3 mar. 2017,, 11:00   Economie
1840 1

Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham) și Ministerul Economiei își intensifică relațiile de colaborare.

Acest fapt a fost remarcat în cadrul unui dejun de afaceri organizat de AmCham, la care a participat și vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, transmite NOI.md.

Ministerul Economiei informează că în cadrul întrevederii părțile au discutat despre implementarea strategiilor de dezvoltare în domeniul economic și modificarea legislației la compartimentul dat, atragerea investițiilor directe străine și oportunitățile oferite de autorități pentru companiile de peste hotare, precum și alte probleme cu care se confruntă mediul de afaceri.

Scopul evenimentului a fost stabilirea unui dialog deschis între mediul de afaceri și conducerea Ministerului Economiei, efectuarea unui schimb de opinii pe marginea proiectelor legislative și normative implementate de autorități pe mai multe dimensiuni, identificarea soluțiilor în depășirea divergenților apărute în procesul de armonizare a cadrului legislativ, în special la compartimentul comerțului interior, taxe de mediu etc.

Octavian Calmîc a făcut o trecere în revistă a principalilor indicatori înregistrați pe parcursul anului 2016, precum și prioritățile autorităților, în special ale Ministerului Economiei, pentru anii viitori. În context, Octavian Calmîc a menționat că Ministerul Economiei și-a stabilit un șir de priorități pentru anul 2017, principalele vizînd implementarea reformelor în sectorul energetic, infrastructura calității, mediul de afaceri, relațiile comercial-economice externe etc.

„Pentru realizarea obiectivelor trasate ne propunem un dialog deschis și transparent cu partenerii de dezvoltare, mediul de afaceri, alți actori importanți, care pot contribui la implementarea programelor și strategiilor de dezvoltare elaborate de Guvern”, a accentuat Octavian Calmîc.

Potrivit ministrului Economiei, în acest scop, instituția pe care o reprezintă intenționează să organizeze mai multe acțiuni atît în țară, cît și peste hotare, inclusiv în baza concepției ”diplomației economice”, care presupune intensificarea activității reprezentanților economici în cadrul misiunilor diplomatice ale Moldovei peste hotare.

Octavian Calmîc a calificat forumul de afaceri organizat recent la București de Ambasada Moldovei în România, în colaborare cu Ambasada SUA la București și и AmCham România, drept un exemplu de succes. În timpul acestui eveniment au fost prezentate posibilitățile investiționale ale Moldovei pentru reprezentanții a circa 240 de companii din SUA, România, Ucraina și alte state reprezentate în țara vecină.

Vicepremierul a mai menționat că, în vederea promovării exportului moldovenesc, extinderii livrărilor mărfurilor autohtone pe piețele altor țări, din bugetul de stat au fost alocați peste 35 de milioane de lei pentru susținerea companiilor care participă, cu mărfurile lor, la expozițiile și forumurile internaționale.

În cadrul dejunului de afaceri, membrii AmCham Moldova au adresat mai multe întrebări referitoare la planurile și prioritățile Ministerului Economiei în domeniile de interes pentru comunitatea de business și impactul acestora asupra mediului de afaceri, înaintînd un șir de propuneri ce vizează îmbunătățirea dialogului bilateral și unificarea eforturilor pentru dezvoltarea unei economii durabile.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?