Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Comportamentul agresiv în trafic al șoferilor , i-ar putea costa scump

3 mar. 2017,, 08:50   Societate
2451 0

Pentru comportamentul agresiv în trafic, şoferii riscă să se aleagă cu o amendă în mărime de 75-100 de unităţi convenţionale (3,75-5 mii lei). Potrivit agenţiei INFOTAG, parlamentul a adoptat joi, în şedinţă, modificările legislative în acest sens.

Potrivit legii, prin comportament agresiv se înţelege crearea neîntemeiată a obstacolelor în circulaţie, prejudicierea drepturilor altor participanţi la trafic sau obligarea acestora să ia măsuri suplimentare pentru a preveni producerea unuia accident.

Astfel, amenzi vor fi aplicate pentru deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta, în scopul devansării, ocolirii vehiculelor; pentru efectuarea manevrei de întoarcere prin folosirea sistemului de frînare; pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autoturismului; agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excesivă din spate sau din lateral, în mod repetat sau continuu, prin gesturi obscene, cuvinte sau expresii obscene şi altele.

Afară de amendă, şoferii vor fi penalizaţi cu cinci puncte. De asemenea, ei riscă să fie sancţionaţi cu muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 20-40 de ore sau cu arest contravenţional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea dreptului de a conduce pe un termen de la şase luni la un an.

Pentru comportamentul agresiv repetat în decurs de un an amenda va creşte pînă la 100-150 unităţi convenţionale (5-7,5 mii lei) cu şase puncte de penalizare sau muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 40-60 de ore, sau arest contravenţional pe un termen de 15-30 de zile, în toate cazurile cu privarea dreptului de a conduce pe un termen de la 1 la 2 ani.

La şedinţa de vineri Parlamentul a introdus în Codul contravenţiilor administrative un nou tip sancţiune - pentru falsificarea datelor odometrului automobilului.

Autorii proiectului sînt deputaţii Igor Vremea şi Artur Reşetnicov. Potrivit lor, vînzătorii de rea-credinţă a autovehiculelor de mîna a doua schimbă datele odometrului, micşorînd distanţa parcursă, care are o importanţă deosebită pentru evaluarea stării tehnice a maşinii şi, prin urmare, influenţează asupra preţului.

Potrivit amendamentelor adoptate, persoanele fizice care vor falsifica datele odometrului vor fi sancţionate cu o amendă în mărime de 100-150 unităţi convenţionale. Pentru persoanele juridice amenda va fi de 350-450 unităţi convenţionale. Legea intră în vigoare peste două luni de la publicarea în "Monitorul Oficial".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?