Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Au fost reluate deplasările observatorilor militari în Zona de Securitate

2 mar. 2017,, 17:00   Politică
2449 0

După o pauză de 2,5 ani, au fost reluate deplasările observatorilor militari la locul incidentelor în Zona de Securitate.

Acest lucru a fost făcut la solicitarea unuia dintre comandanţii militari superiori sau a unuia dintre cei trei copreşedinţi ai Comisiei Unificate de Control (CUC), a comunicat copreşedintele CUC din partea Moldovei, Ion Solonenco.

Potrivit lui, anterior partea transnistreană era categoric împotriva aplicării acestei practici.

"În sfîrşit a fost făcut un pas înainte şi presupun că multe vor fi la locurile lor. Oricum, putem constata că CUC activează în regim deplin", a spus generalul.

El a menţionat că la ultima şedinţă a CUC a fost luată decizia ca în decurs de trei luni să fie elaborat un mecanism de monitorizare a situaţiei din Zona de Securitate.

"Noi am insistat pe excluderea reprezentanţilor Moldovei şi Transnistriei din componenţa grupului de monitorizare. În prezent şi unii, şi alţii se confruntă cu un şir de contradicţii. Deocamdată acestea nu pot fi soluţionate. Iniţial Chişinăul a propus ca din grupul de monitorizare să facă parte doar reprezentanţi ai OSCE. Reprezentanţii Tiraspolului însă nu au fost de acord. Acum examinăm versiunea ca din grupul de experţi să facă parte reprezentanţi ai OSCE, ai Ucrainei şi Rusiei. Însă procesul de elaborare a mecanismului nu va fi unul simplu şi rapid", susţine copreşedintele CUC.

În opinia lui, dacă în Zona de Securitate vor fi admişi experţi independenţi, ei vor putea afla despre numeroasele încălcări pe care, de regulă, le comite Transnistria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?