Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Inițiativa lui Dodon de modificare a Constituției, criticată de deputați

2 mar. 2017,, 11:49   Politică
4830 12

Deputații socialiști au cerut astăzi suportul colegilor din alte fracțiuni parlamentare pentru a iniția modificarea Constituției, la propunerea președintelui Igor Dodon, informează NOI.md.

Proiectul de lege prevede extinderea competențelor președintelui în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului. „Acest proiect va asigura echilibrarea puterilor de stat. PSRM a luat decizia de a susține inițiativa președintelui. Avem 24 de semnături, dar procedura legală prevede 34 de semnături. Îndemn colegii din Parlament să examineze acest proiect cu toată responsabilitatea și să-l semneze”, a declarat deputatul PSRM Vlad Batrîncea la începutul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Inițiativa însă a fost criticată dur de reprezentanții PLDM, PD și PL, care au calificat-o drept „un derapaj antidemocratic”. „Cu regret am constatat că propunerile din acest proiect sînt contradictorii din punct de vedere juridic. Chiar se creează impresia că aceste lacune juridice neconstituționale sînt făcute cu intenție. Se simte că proiectul a fost elaborat dintr-o frustrare politică. Nu este clar pentru ce nu-i ajung competențe președintelui, avînd în vedere că cele pe care le are le-a folosit pentru niște lupte simbolice, este o simulare de activist”, a punctat deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

„Eu nu înțeleg, Dodon mai este președinte de partid? Dacă nu, atunci din partea cui vine această inițiativă?”, a întrebat deputatul PL Lilian Carp.

Și fostul lider PD Marian Lupu a reacționat critic la această inițiativă. „Avem lucruri mult mai serioase pe ordinea de azi și nu avem timp să facem publicitate cuiva. Sînt propuneri mai serioase de care trebuie să ne ocupăm, să nu acordăm prea mult timp unui subiect ce nu merită atenție”.

În replică, socialistul Vlad Batrîncea a menționat că președintele ales prin vot direct are o legitimitate mult mai mare față de aleșii poporului, iar din acest considerent trebuie să-i fie acordate mai multe împuterniciri.„Ce ține de frustrări, frustrați sînteți voi, cei din PLDM, după furtul miliardului, și încercați acum să reveniți în politica mare, dar oamenii înțeleg deja foarte bine ce ați făcut. Sperăm că mai sînt deputați care înțeleg că Constituția trebuie modificată”, a spus Batrîncea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?