Inițiativa lui Dodon de modificare a Constituției, criticată de deputați

Inițiativa lui Dodon de modificare a Constituției, criticată de deputați

Deputații socialiști au cerut astăzi suportul colegilor din alte fracțiuni parlamentare pentru a iniția modificarea Constituției, la propunerea președintelui Igor Dodon, informează NOI.md.

Proiectul de lege prevede extinderea competențelor președintelui în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului. „Acest proiect va asigura echilibrarea puterilor de stat. PSRM a luat decizia de a susține inițiativa președintelui. Avem 24 de semnături, dar procedura legală prevede 34 de semnături. Îndemn colegii din Parlament să examineze acest proiect cu toată responsabilitatea și să-l semneze”, a declarat deputatul PSRM Vlad Batrîncea la începutul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Inițiativa însă a fost criticată dur de reprezentanții PLDM, PD și PL, care au calificat-o drept „un derapaj antidemocratic”. „Cu regret am constatat că propunerile din acest proiect sînt contradictorii din punct de vedere juridic. Chiar se creează impresia că aceste lacune juridice neconstituționale sînt făcute cu intenție. Se simte că proiectul a fost elaborat dintr-o frustrare politică. Nu este clar pentru ce nu-i ajung competențe președintelui, avînd în vedere că cele pe care le are le-a folosit pentru niște lupte simbolice, este o simulare de activist”, a punctat deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.  

„Eu nu înțeleg, Dodon mai este președinte de partid? Dacă nu, atunci din partea cui vine această inițiativă?”, a întrebat deputatul PL Lilian Carp.

Și fostul lider PD Marian Lupu a reacționat critic la această inițiativă. „Avem lucruri mult mai serioase pe ordinea de azi și nu avem timp să facem publicitate cuiva. Sînt propuneri mai serioase de care trebuie să ne ocupăm, să nu acordăm prea mult timp unui subiect ce nu merită atenție”.

În replică, socialistul Vlad Batrîncea a menționat că președintele ales prin vot direct are o legitimitate mult mai mare față de aleșii poporului, iar din acest considerent trebuie să-i fie acordate mai multe împuterniciri.„Ce ține de frustrări, frustrați sînteți voi, cei din PLDM, după furtul miliardului, și încercați acum să reveniți în politica mare, dar oamenii înțeleg deja foarte bine ce ați făcut. Sperăm că mai sînt deputați care înțeleg că Constituția trebuie modificată”, a spus Batrîncea. 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu12 comentari

Пушкарь 3 mar. 12:42

Повторяю,люди которые трудится имеют все, туниядцы ничего.Господин Батрынча лучше создапи рабочие места для насиление, а не клянчиле доп. полномочий для Додона,

afgan 3 mar. 10:21

Dodon josss! Sa fost guvernul acesta la putere de la inceput, dar nu a lui pldm si gasca lui filat,apu Dodon nu mai ajunge prezident, nu se fura miliardul si in tara era mai bine. Bravo Filip mergeti inainte!!

пэтлэжикэ 2 mar. 22:05

добито-куле оамении нау бань сэ кумпере хаине ши продукте

Валя 2 mar. 19:48

Нашли у кого искать поддержку...!!! Их место ТЮРЬМА... И НАДОЛГО!!! Ищите поддержку у народа, ЗАКОННЫМ путём РЕФЕРЕНДУМА.....!!!!!

Hariton 2 mar. 15:53

Vreți vreo 5 referendumuri, alegeri anticipate? Ok! Pe urmă să nu ziceți că nu vă primiți salariile sau pensiile la timp. Ideile socialiștilor sunt populiste și costisitoare.

Зина 2 mar. 15:28

Ну да Лупу против а то что простому народу всё тяжелее жить он видите ли не против. ДПМ как только хочет усложняет нам жизнь.

пэтлэжикэ- куле 2 мар. 12:57 2 mar. 14:50

отыграло уже время на президента - сдуется он быстрее чем воздушный шарик со своими "(К)соломенками"! :) - только по гастерам ему уже приличный кол в одно место вставили - а все потому что иудушки не в почете не только в России!

Denis 2 mar. 14:00

Dodon serios sa gandit ca asta va merge? Stiam ca nu sunt in regula toate beculetile la el, dar nici chiar nu ma gandeam ca ii prost. Cine ii va da asa atributii? Democratii? Nu cred!

Artur 2 mar. 13:46

Dodon este un .....care a ajuns in politica numai ca pentru ca cei care se tin de "pro UE" au gresit la greu si acuma chiar sunt pe la puscarie, lumea s-a dezamagit si s-a primit acest ..... ca l-au ales pe Dodon.

пэтлэжикэ 2 mar. 12:57

аскултаць президенту е алес де попор дар вои вац алес сингур
время играет на президента кынтац ымпреунэ

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load