X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Exportul producției industriei constructoare de mașini în UE ar putea fi majorat

2 mar. 2017,, 11:00   Economie
2760 3

Moldova ar putea majora exportul producției industriei constructoare de mașini în Uniunea Europeană. Acest lucru este posibil grație atragerii de noi investiții în domeniu.

Acest fapt este menționat în raportul analitic al experților Uniunii Europene despre transformarea sectorului industriei constructoare de mașini în Moldova, Belarus și Ucraina. Raportul a fost întocmit în cadrul proiectului, finanțat de UE „Forța de muncă vulnerabilă în sectorul industriei constructoare de mașini în Belarus, Moldova și Ucraina: stabilirea ordinii de zi comune”, transmite NOI.md.

În acest document, o atenție deosebită se acordă reformării sectorului industriei constructoare de mașini în cele trei țări menționate. Revizuirea analitică detaliată a situației în industria constructoare de mașini va permite schițarea punctelor vulnerabile, dar și a perspectivelor existente în acest sector. De asemenea, va oferi posibilitatea de a propune fiecărei dintre cele trei țări mecanisme posibile ale politicii de stat în ceea ce ține de susținerea angajărilor.

După cum se menționează, în Moldova optimizarea ulterioară a structurii sectorului industriei constructoare de mașini va permite majorarea exportului corespunzător pe piața UE, dar și utilizarea mult mai proporțională a forței de muncă disponibile.

Potrivit documentului, colaborarea ulterioară cu investitorii europeni în cadrul inițiativelor privind dezvoltarea infrastructurii și ameliorării generale a climatului de afaceri din țară va oferi producției moldovenești din sectorul industriei constructoare de mașini mai multe posibilități pe piața UE.

Experții UE menționează că Moldova, avînd Acordul de asociere și liber schimb cu UE, poate, după exemplul țărilor Grupului de la Visegrád (Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia), să atragă investiții masive în sectorul industriei constructoare de mașini. Iar pentru asta ea trebuie să continue reformele, să îmbunătățească climatul de afaceri, să implementeze cele mai bune practici de gestionare corporativă, să stimuleze activitatea businessului mic și mijlociu în sectorul industriei constructoare de mașini, să dezvolte infrastructura.

Așa cum remarcă experții UE, Moldova trebuie să creeze condiții pentru business în interiorul țării pentru activitatea zonelor și parcurilor industriale, să atragă în acest fel noi investiții în industria constructoare de mașini și alte sectoare ale economiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?