Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Avocații din Moldova acuză regimul de abuzuri și intimidare

1 mar. 2017,, 11:55   Societate
6015 3

Uniunea Avocaților din Moldova trage un semnal de alarmă în legătură cu intensificarea abuzurilor la adresa apărătorilor, comise de funcționarii de stat, informează NOI.md.

Reprezentanții Uniunii susțin că, deși au semnalat în repetate rînduri încălcările comise de oamenii legii în procedura de intentare a dosarelor penale în privința avocaților Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi, demersurile lor au fost ignorate de autorități, iar acțiunile de intimidare continuă.

„Avocații se aleg cu noi și noi procese. Abuzurile și încălcările continue ale funcționarilor de stat atacă dreptul apărătorilor la independență și exercitarea liberă a profesiei. Colegilor noștri li se intentează dosare penale din motive arbitrare nedrepte și subiective, fiind acuzați de fals în declarații. Aceste acțiuni creează un precedent grav în justiție, afectează statul de drept și inoculează frică în rîndul avocaților”, a declarat astăzi președintele Uniunii Avocaților, Nina Lozan.

Avocatul Ion Dron a calificat acțiunile procurorilor îndreptate împotriva celor doi avocați drept tentative de persecuție, făcute cu scopul de a-i reduce la tăcere. Juristul i-a cerut procurorului general, Eduard Harunjen, să intervină pentru a stopa presupusele fărădelegi.

„Ce înțelegem acum este că nouă, avocaților, ni se aplică politica pumnului în gură. Procurorii încearcă să ne reducă la tăcere pe cei care au curajul să acționeze așa cum cer interesele legale ale clientului, și nu așa cum vrea procurorul, pe cei care deranjăm prin demersuri în instanțele de judecată. Dle procuror general, cineva vă face un serviciu prost, aveți competențele cuvenite să curmați această tentativă de persecutare a avocaților Belinschi și Țurcan”, a punctat Ion Dron.

Menționăm că în luna octombrie 2016 Procuratura raionului Rîșcani a intentat dosare penale pe numele avocaților Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi, după ce au apărat în instanță interesele a doi cetățeni deposedați de moștenire. Apărătorii susțin că au devenit ținta procurorilor, după ce au descoperit că în schema de deposedare de avere ar fi implicat un fost angajat al poliției.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?