Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Igor Boţan: Finanaţarea partidelor trebuie să fie transparentă

28 feb. 2017,, 15:45   Politică
2815 5

Finanţarea partidelor trebuie să fie transparentă, precum şi trebuie să existe o limită a donaţiilor alocate din partea cetăţenilor pentru activitatea partidelor - consideră politologul, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţiб în cadrul unei mese rotunde cu genericul "Implementarea Acordului de asociere cu UE: Progres sau regres", organizată de către Fondul Soros-Moldova el a spus că "finanţarea partidelor contribuie la prezenţa corupţiei în politică".

Potrivit lui, "cea mai importantă problemă în finanţarea partidelor ţine de limita donaţiilor, care a fost majorată de 10 ori. Cetăţenilor li se permite să facă donaţii pînă la 50 mii euro pe an, adică în cuantumul salariului mediu timp de 20 de ani".

"Totodată, legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal nu ne permite să aflăm unde activează astfel de investitori, care pot dona o sumă atît de mare. Din acest motiv, recomand Comisiei Electorale Centrale să revină la sfaturile GRECO cu privire la finanţarea partidelor politice. De asemenea, este necesar de a modifica limita donaţiilor pînă la cinci salarii medii pe an. Mai este nevoie ca informaţia despre persoanele care donează bani să fie publicată, respectiv, devine clar dacă mărimea donaţiei corespunde venitului pe care îl cîştigă persoana. Un alt sfat este de a permite compatrioţilor din străinătate de a efectua donaţii", a spus Boţan.

Expertul consideră că "alegerile se reflectă asupra tuturor instituţiilor, respectiv, este necesar de a soluţiona problemele, inclusiv din sistemul judiciar, de la procuratură şi ulterior va putea fi discutată situaţia din sistemul electoral".

Reprezentantul societăţii civile, Valeriu Paşa, nu au fost de acord cu propunerea expertului.

El a spus că "întrebarea ce ţine de pragul donaţiilor poate afecta în primul rînd partidele de opoziţie, care nu dispun de resurse financiare, inclusiv pentru desfăşurarea campaniilor electorale".

"Donaţiile private într-adevăr au nevoie de un o anumită limită, deoarece acest lucru nu este menţionat nicăieri. În cazul în care, o persoană a donat o anumită sumă, atunci aceasta trebuie să o indice în venitul său, ca să se ştie cît aceasta cîştigă cu adevărat. Cred că la acest nivel ar trebui să existe limită", consideră expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?