Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Monumentul Eroilor Comsomoliști ar putea fi mutat (VIDEO)

28 feb. 2017,, 13:45   Capitala
9506 16

Pe bulevardul Grigore Vieru ar putea fi efectuate lucrări de transferare a Monumentului Eroilor Comsomoliști


Consilierul municipal din partea Fracțiunii comuniștilor și din a acelora din afara partidelor, Natalia Vîsotina, s-a adresat cu solicitarea de a fi păstrat monumentul la locul lui istoric. Inițiativa, privind examinarea cererii sale, a fost susținută de majoritatea aleșilor locali astăzi, 28 februarie, la Consiliul Municipal Chișinău (CMC) în cadrul ședinței, comunică NOI.md.

Demontarea Monumentul Eroilor Comsomoliști de pe bulevardul Grigore Vieru și mutarea sa ulterioară, potrivit spuselor Nataliei Vîsotina, încalcă prevederile legii. "Monumentul ar trebui să rămînă la locul său istoric. În caz contrar, vor fi încălcate dispozițiile Registrului municipal al monumentelor istorice, în care figurează Monumentul Eroilor Comsomoliști.

"Eu propun Consiliului Municipal să includă pe ordinea de zi a ședinței punctul care ar include supunerea la vot în favoarea păstrării monumentului pe bulevardul Grigore Vieru. Trebuie să respectăm trecutul orașului nostru și pe cel al țării", li s-a adresat colegilor consilierul municipal din partea Fracțiunii comuniștilor și din a acelora din afara partidelor.

Includerea acestei chestiuni pe ordinea de zi a fost supusă votului, rezultatul căreia l-a comunicat președintele ședinței CMC, consilierul municipal independent Ion Ștefăniță. El a anunțat că majoritatea aleșilor locali au votat în favoarea unei analize ulterioare a acestei inițiative de păstrare a Monumentului Eroilor Comsomoliști la locul său istoric.

De menționat faptul că Monumentul Eroilor Comsomoliști a fost instalat în anul 1959, pe fostul bulevard al Tinereții (din 2010 - bulevardul Grigore Vieru) la inițiativa autorității locale a "Comsomolului". Monumentul a fost înălțat în cinstea patrioților care au căzut în lupta pentru libertatea Patriei. Acest obiect arhitectural este inclus în Registrul monumentelor de importanță națională.

În anii '90 ai secolului al XX-lea autoritățile de la Chișinău au pledat în mod repetat pentru strămutarea monumentului în cadrul planului de acțiuni privind lupta cu "moștenirea sovietică". Printre noile locuri de dislocare a monumentului e CIE "Moldexpo", unde a fost anterior mutat monumentul lui Vladimir Lenin.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?