Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

A fost găsită metoda de îmbătrînire a celulelor canceroase

1 mar. 2017,, 00:30   Ştiinţă şi IT
2621 0

Savanții din cadrul Universității Johns Hopkins au identificat o modalitate de luptă împotriva celulelor canceroase, inhibînd activitatea fermentului telomerazei, care împiedică îmbătrînirea celulelor maligne.

Telomerii reprezintă în sine părțile cromozomiale inferioare, care protejează genele de uzură. La fiecare copiere ADN, ele se scurtează, fapt ce este legat cu îmbătrănirea celulelor. Într-un final, celulele mor în procesul de apoptoză – moarte programată. Însă, în țesuturile celulelor canceroase telomeraza este activă, ea restabilește telomerii și face ca celulele să fie nemuritoare.

Cercetătorii au căutat genele care participă la reglarea telomerazei, cu ajutorul bibliotecii care formează ARN-ul. Aceste molecule reduc activitatea unor porțiuni ADN, ceea ce permite determinarea funcțiilor lor.

4675 de mici ARN au fost introduse în celulele canceroase HeLa cu ajutorul vectorilor lentivirali. După șapte săptămîni de cultivare, savanții au examinat în care celule s-a redus lungimea telomerilor și au determinat care gene au fost anihilate cu ajutorul moleculelor ARN.

În a doua parte a experimentelor, genele determinate au fost introduse în fibroblastele șoarecilor. Determinînd, care ADM, în cazul dat, a generat alungirea telomerilor, oamenii de știință au selectat inhibatorii respectivi.

Savanții au descoperit că anumiți compuși specifici, care se atribuie proteinei 4 (BRD4), pot bloca telomeraza. Aceștia se atașează de anumite molecule, oprindu-le să activeze ADN-ul, fermentul codificat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?