X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

De ce cresc prețurile la serviciile medicale

28 feb. 2017,, 10:11   Economie
20294 14
Marina Prodius

Serviciile medicale contra plată, care și așa nu erau după buzunarul majorității populației, au început să crească din nou.

Ministerul Sănătății a dat asigurări că noile prețuri nu-i vor afecta pe cei care dețin poliță medicală. Chipurile, vor fi afectați doar 14% dintre cetățenii care nu o dețin, însă Ministerul Sănătății a uitat că nu toate serviciile medicale sînt acoperite de polița de asigurare obligatorie în medicină. Adică reiese că vor fi afectați, într-o oarecare măsură, și norocoșii cu poliță.

Pe de o parte, acest fapt va permite spitalelor și policlinicelor să activeze rentabil, dar pe de alta, pe fundalul crizei economice și al salariilor mici, va face serviciile medicale contra plată și mai inaccesibile pentru populație. Formațiunile politice au criticat decizia Guvernului, menționînd că aceasta nu este justificată. Experții consideră că instituțiile de stat vor deveni necompetitive și nu exclud că polița medicală se va scumpi din nou la anul.

Fiți sănătoși!

Biroul permanent al Parlamentului va examina la 2 martie o moțiune de cenzură împotriva ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, și politica promovată de ea în acest domeniu. Inițiativa a fost înaintată de către deputații PSRM la prima ședință a Parlamentului de după vacanța de iarnă. Precum au menționat socialiștii, majorarea de cîteva ori a tarifelor la serviciile medicale este inacceptabilă, ținînd cont de actualul nivel al salariilor și pensiilor.

Deputatul PSRM Vladimir Odnostalco a declarat că nu trebuie majorate de 4-5 ori tarifele la serviciile medicale în timp ce crește morbiditatea populației, se reduce numărul locurilor în spitale și este planificată lichidarea instituțiilor de stat. Totodată, el a menționat că funcționalitatea poliței medicale este redusă. Aceasta le asigură pacienților doar patul și alimentarea, iar pentru toate celelalte ei trebuie să plătească.

În cadrul acțiunii de protest desfășurate în fața sediului Ministerului Sănătății, alesul poporului Vlad Batrîncea a calificat scumpirea serviciilor medicale drept un genocid conștient al populației țării din partea autorităților și a cerut introducerea moratoriului la creșterea prețurilor. „Dacă în 2009 bugetul asigurărilor în medicină constituia circa 2 miliarde de lei și acești bani erau suficienți pentru serviciile medicale calitative, atunci în prezent acesta s-a majorat pînă la 5 miliarde de lei și tot nu sînt suficienți”, a declarat el în fața celor o sută de protestatari.

Și președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputata PCRM Oxana Domenti, a pus la îndoială modul de calculare a acestor tarife. Ea a atras atenția asupra faptului că hotărîrea Guvernului, prin care au fost aprobate tarifele la servicii, a fost adoptată în grabă la finele anului 2016. Nimeni, practic, nu a văzut-o, iar Parlamentului nu i se prezintă spre coordonare asemenea decizii. Absolut toți deputații din diferite fracțiuni au fost frapați de această creștere a prețurilor.

„Tarifele au fost majorate în baza hotărîrii Guvernului, care a fost semnată de către premier, miniștrii Economiei, Finanțelor și Sănătății, a relatat deputata pentru NOI.md. În ajun a avut loc o întrevedere în cadrul platformei Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie cu reprezentanții Guvernului și ei nu au putut oferi argumente plauzibile în favoarea acestei decizii. Cifrele ce ni s-au oferit nu ne-au convins. La multe dintre întrebările noastre noi nu am putut obține răspunsuri. Cheltuielile incluse în costul serviciilor nu au crescut într-o asemenea măsură.

Majorînd prețurile pentru persoanele neasigurate, Ministerul Sănătății încearcă astfel să-i stimuleze pe aceștia să cumpere poliță medicală. Însă lucrurile nu trebuie să fie așa. Trebuie să existe o dinamică în creștere, deoarece în metodologia formării tarifelor există asemenea factori obiectivi ca creșterea salariului, creșterea prețurilor la medicamente, alimentația, amortizarea. Nouă ni s-a părut nefondată majorarea tarifelor de cîteva ori și în asemenea proporții. Ministerul Sănătății a promis să prezinte logica calculelor sale și noi vom reveni la această problemă. Iar unele prevederi din metodologia formării prețurilor necesită o revizuire categorică.

Fracțiunea parlamentară a comuniștilor consideră că veniturile populației trebuie să crească în ritmuri mai rapide decît prețurile. Deocamdată noi vedem că actuala putere nu este interesată de această poziție. Aceasta înseamnă că accesul oamenilor la serviciile medicale va fi limitat.

Regulile pieței sînt de asemenea natură, că oamenii vor merge acolo unde prețurile vor fi mai mici, iar calitatea mai bună. În Moldova medicina este bazată pe principiile asigurării. De aceea noi trebuie să tindem ca pachetul de servicii să se extindă, iar oamenii să nu întîmpine dificultăți cînd apelează la ajutor, a menționat Domenti.

Pregătiți portmoneul

Fiecare locuitor al țării noastre are dreptul la asistență medicală gratuită. Acest fapt este garantat de articolul 36 al Constituției RM. Așa-zisa „medicină gratuită” presupune un nivel minim de servicii medicale, pentru care persoanele asigurate nu trebuie să plătească. Însă în realitate, aproape toți măcar o dată au plătit pentru serviciile medicale, inclusiv și pentru cele pe care le-am fi putut obține gratuit conform legii.

Costul poliței de asigurare medicală în 2017 a rămas la nivelul anului trecut – de 4056 de lei.

Potrivit dispoziției Ministerului Sănătății privind introducerea modificărilor în Registrul tarifelor unice la serviciile medico-sanitare, în care sînt peste 4 mii de poziții, din 10 februarie, unele prețuri s-au majorat de două, trei sau chiar de cinci ori. Aceasta se referă practic la toate tipurile de servicii – analize, consultul specialistului, tratarea cariilor. De asemenea, a crescut și costul aflării în spital timp de o zi.

Odată cu majorarea prețurilor, asistența medicală în Moldova a devenit un lux inaccesibil pentru zeci de mii de cetățeni, în special pentru persoanele din categoriile social-vulnerabile. Astfel, chemarea ambulanței pentru persoanele neasigurate costă 120 de lei. Iar dacă doriți să vi se măsoare tensiunea arterială, va trebui să achitați 4 lei. Cea mai scumpă „plăcere” este transplantul de ficat, care costă peste 1,2 milioane de lei.

Dacă persoana va trebui să se interneze în secția de terapie la tratament, atunci aceasta va trebui să achite deja 209 lei, dar nu 144 ca înainte. Costul aflării în secția cardiochirurgie s-a majorat cu 147 de lei, pînă la 446 lei pe zi, în secția chirurgie – de la 218 pînă la 345 de lei, iar la reanimare – pînă la o mie de lei.

De asemenea, s-au majorat prețurile pentru intervenții. Potrivit HG nr.1460, operația de înlăturare a amigdalelor costă 1007 lei, dar nu 82 de lei. Iar pentru extirparea unei tumori maligne pacienții vor trebui să achite aproape 2 mii de lei în loc de 500 de lei. Totodată, acum pacientul va trebui să-și procure singur medicamentele și să-și achite alimentația.

Fără plată nu există tratament

Potrivit autorilor acestei hotărîri, pentru deținătorii poliței medicale prețurile la servicii au rămas practic fără schimbări. Majoritatea pacienților nu vor simți majorarea. Vor fi afectați cei care nu dețin poliță, iar aceștia sînt doar 14%.

Totodată, reprezentanții Ministerului afirmă că persoanele neasigurate pot procura polița medicală. Iar cei care nu au posibilitate financiară trebuie să obțină statutul oficial de șomer. Potrivit legii, în Moldova, polița medicală este oferită gratuit pentru 15 categorii de cetățeni, inclusiv studenților, doctoranzilor, gravidelor, mamelor cu mulți copii etc.

Reprezentanții Ministerului sînt convinși că cei care procură anual polița medicală vor avea doar de cîștigat în urma sporirii calității serviciilor. Totuși, nimeni, nu a prezentat o analiză detaliată de ce prețurile au fost majorate și cît este necesar pentru acoperirea cheltuielilor.

Totodată, liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, a remarcat că majorarea prețurilor va afecta toate categoriile populației, indiferent de faptul dacă pacienții dețin sau nu poliță medicală, precum și va contribui la migrarea cetățenilor Moldovei peste hotare. În opinia politicianului, autoritățile doresc ca sute de oameni să plece zilnic în căutarea unui salariu decent, a bunăstării, în căutarea unor studii și servicii medicale eficiente.

Buzunarul pacientului trebuie să fie întotdeauna plin

Precum a comunicat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, prețurile urmează a fi revizuite o dată la doi ani, însă nici în 2013, nici în 2015 acest lucru nu a fost făcut.

„Instituțiile medicale de stat suportă pierderi financiare din cauza tarifelor joase la servicii. Cele anterioare acopereau doar costul serviciilor în spitalele de stat”; afirmă reprezentanții Ministerului Sănătății, menționînd că unele spitale înzestrate cu echipament modern sînt nevoite să ajusteze prețurile conform necesităților obiective. Doar pentru Spitalul Clinic Republican (SCR) au fost cumpărate peste o mie de unități de echipament nou, dar medicii nu-l pot utiliza, pentru că este nevoie de resurse pentru întreținerea acestuia. Totodată, unele spitale au acumulat cheltuieli majore, iar altele unele ar fi putut suporta pierderi. Iar dacă prețurile nu ar fi fost revizuite, atunci în sistemul sănătății s-ar putea crea o situație catastrofală.

Potrivit lui Glavan, drepturile cetățenilor la asistență medicală au fost încălcate anterior. Partidele politice cunosc foarte bine acest lucru și îl utilizează în scopurile lor, de aceea, demagogia și speculația nu contribuie la soluționarea problemelor.

Totodată, avocatul poporului Mihail Cotorobai este convins că majorarea tarifelor la serviciile medicale va influența asupra realizării drepturilor cetățenilor la medicina gratuită. Aceste scumpiri îi vor afecta nu doar pe cetățenii neasigurați, dar și pe cei asigurați. Precum a menționat ombudsmanul, majoritatea oamenilor nu se adresează la medic din lipsă de bani, precum și din cauza corupției din sistemul sănătății.

„E puțin probabil că majorarea prețurilor la serviciile medicale va contribui la supraviețuirea sistemului de sănătate, asta deoarece cei care nu au bani nici măcar pentru polița medicală nu-și vor putea permite asemenea servicii scumpe, a declarat pentru NOI.md expertul economic Victor Ciobanu. Miza că oamenii săraci care nu au un loc oficial de muncă vor putea suplini bugetele instituțiilor medicale este una incorectă și inechitabilă. Aceasta este calea spre comercializarea medicinii. În Moldova sînt suficiente clinici private. Iar cei care își pot permite să achite serviciile lor și așa le vizitează.

E puțin probabil ca medicina privată, care se află într-o concurență reală, își va scumpi tarifele la serviciile sale. Cel mai probabil, invers. Majorarea prețurilor la serviciile din instituțiile publice nu este o abordare corectă. Ele nu vor deveni competitive, în comparație cu cele private, care deja prestează servicii mult mai calitative. De aceea, instituțiile medicale de stat nu pot majora prețurile pentru a concura pe piață. Aceasta ar putea conduce la pierderea competitivității sectorului public, fapt ce poate reduce încasările la buget.

Cît timp Moldova va avea o economie slabă, PIB-ul la nivelul țărilor africane, în această situație vor fi afectate ramurile bugetare, în primul rînd, medicina. Rețeta universală este dezvoltarea economiei. Deocamdată, ni se spun povești că la noi totul e bine, iar declarațiile despre o creștere de 3% nu trezesc nimic în afară de zîmbete. Economia noastră trebuie să crească cu cel puțin 10% pe an. Deoarece am proclamat calea strategică de integrare europeană, trebuie să le explicăm tuturor cum aceasta va fi scurtată pentru a ne apropia de nivelul european. Deocamdată, nimeni nu poate explica clar. Pe noi ne liniștesc că în anul 2017 va fi mai bine decît în 2015. Dar ei nu țin minte că în acel an a avut loc o catastrofă, ce a venit nu din exterior. A fost o criză creată în interior, care s-a produs în urma furtului miliardului. Drept consecință, leul moldovenesc s-a depreciat cu 40% etc. Astăzi, culegem roadele acestei crize, care a afectat prețurile, tarifele și nu numai. Scade nivelul de trai. Da, astăzi, avem o situație mai mult sau mai puțin stabilă. Potrivit prognozelor optimiste, cel mai probabil, pînă în 2020 noi vom reveni la nivelul anului 2014”, a conchis expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?