X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Expert: Nu cunoaștem care e "temperatura relațiilor" dintre Ghimpu și Plahotniuc

27 feb. 2017,, 14:59   Politică
13971 13

Ipoteza fostului premier Ion Sturza precum că în scurt timp Guvernul va fi format din membri exclusiv PD, este una plauzibilă, a declarat analistul politic Ion Tăbîrță, intervievat de NOI.md.

În opinia politologului, democrații își realizează treptat obiectivul propus – cel de a guverna Republica Moldova de unii singuri, iar excluderea liberalilor de la guvernare sau diminuarea rolului lor în axa guvernamentală este un scenariu verosimil.

„Sînt mai multe zvonuri că anumiți deputați de la alte fracțiuni sau neafiliați vor adera la PD, despre acest lucru a vorbit și dl Diacov. Motivele care ar fi: vor să dețină controlul asupra tuturor segmentelor societății, în plus, noi nu știm care este temperatura relațiilor dintre președintele PD și cel al PL, Vlad Plahotniuc și Mihai Ghimpu. Dl Sturza mai spunea că dl Ghimpu este în anumite situații foarte incomod, posibil să fie și acesta un argument pentru a-i înlătura pe liberali. Nu este exclus și scenariul că PD își va fortifica actul guvernării, dar nu neapărat prin excluderea totală a PL. În urma restructurării cabinetului de miniștri, portofoliile ministeriale ale PL ar putea fi cumva reduse”, a remarcat Ion Tăbîrță.

Analistul politic mai este de părere că zvonurile potrivit cărora fracțiunea parlamentară a PL ar putea fi destrămată au legătură cu lansarea de către fostul liberal Anatol Șalaru a unei noi formațiuni politice. „Nu este exclus că pe fondalul apariției acestui nou proiect să fie divizată fracțiunea, dar trebuie să vedem ce este cu acest proiect – este inspirat de anumiți factori politici de la guvernare sau este un proiect total independent?”, a punctat Tăbîrță.

Referindu-se la declarația lui Ion Sturza, conform căreia liderul PL, Mihai Ghimpu, este la „ultima sa răsuflare politică”, politologul a precizat că acest lucru este confirmat și de sondajele de opinie.

„Ratingul PL a început să scadă dramatic încă la finele anului 2015, cînd formațiunea a acceptat să facă parte dintr-o guvernare nepopulară pentru electoratul său. Orice alt politician care să fie chiar de perspectivă, practic, face inutile orice șanse ale acestui partid, atît timp cît Ghimpu rămîne lider. Dumnealui pe cont propriu nu mai poate ajunge sus, în urma vreunui scrutin electoral. Cred că asta a avut în vedere dl Sturza”, a opinat intervievatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?