X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

25 ani de la declanșarea războiului de pe Nistru

25 feb. 2017,, 13:30   Societate
8075 6

În anul curent se împlinesc 25 de ani de la declanșarea conflictului transnistrean – 2 martie 1992.

Cu acest prilej, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei se va desfășura o conferință intitulată „Comemorarea a 25 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova”, informează NOI.md.

Conferința are drept scop elucidarea momentelor mai puțin cunoscute ce țin de geneza și declanșarea războiului, de a aduce în prim-plan personalitățile timpului care s-au implicat plenar în apărarea integrității și independenței republicii.

Conflictul din Transnistria a izbucnit pe 2 martie 1992 și face parte din categoriile de conflicte ce au avut loc la periferia fostei URSS la finele existenței ei. Acesta a fost o consecință a unor factori interni și externi, precum și a problemelor moștenite din trecutul istoric. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea „Acordului Elțin-Snegur”.

La război au participat 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai MAI și SIS, sute de voluntari și civili. Tot aici și-au pierdut viața circa patru sute de cetățeni, iar aproximativ 1200 au fost răniți și traumatizați. Acest conflict s-a soldat și cu persoane dispărute, inclusiv din rîndul populației civile.

Evenimentul se va desfășura la 28 februarie, începînd cu ora 12.00, în sala de conferințe a Muzeului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?