Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un grup de locuitori din Drepcăuţi se plîng pe primarul localității

24 feb. 2017,, 16:00   Societate
9661 4

Mai mulți locuitori din Drepcăuţi, raionul Briceni, se plîng pe primarul localității, Ghenadie Ioxa, pe care îl acuză de abuz de putere.

Alături de săteni este și un investitor, care spune că acțiunile edilului ar duce la falimentarea firmei şi la preluarea terenurilor pe care le are în arendă.

Într-o conferință de presă, reprezentantul investitorului, Vasile Şuncoruv, a spus că în 2015 un grup de oameni, în frunte cu Ghenadie Ioxa, a solicitat subarendarea a 900 ha pe care le prelucrează întreprinderea cu capital străin „Drebozaci”. În caz contrar „li s-a promis probleme”. Investitorul străin a refuzat subarendarea. Acesta afirmă că întreprinderea a făcut investiții de milioane în tehnică agricolă, în terenuri şi a reușit angajarea a peste 100 de persoane, iar pentru terenurile date în arendă investitorului sătenii primeau dublu pentru comparativ cu sumele pe care le obțineau cu patru ani în urmă.

Reprezentantul investitorului spune că în conflictul dintre „Drebozaci” şi primarul Ghenadie Ioxa este folosită Primăria localității, iar firma riscă să fie declarată falimentară chiar dacă nu are datorii față de bugetele locale, de stat sau față de cotași.

În 2015, primarul, având procuri de la cîțiva cotași, a depus cereri de chemare în judecată contra întreprinderii „Drebozaci”, iar ca urmare a unui titlu executoriu cele 900 de hectare au fost semănate de persoane care nu aveau drepturile legale asupra terenurilor, a comunicat Vasile Şuncoruv.

Elena Ţalin, locuitoare din Drepcăuţi, spune că pînă în 2015 oamenii se înțelegeau bine unul cu altul, iar de cînd Ghenadie Ioxa a venit la Primărie nu se mai înțelege om cu om. Ghenadie Ioxa i-a promis 25 de mii de lei pentru cota valorică, dar nu i-a dat nici un ban. Femeia crede că primarul ar fi cîștigat alegerile cu promisiunea de a le oferi sătenilor cîte un sac de zahăr şi o mie de lei. „El pe dînsul nu se poate conduce, dar nu să conducă un sat”, a spus Elena Ţalin.

Larisa Ceban, consilier din partea PDM în Drepcăuţi, fost primar, afirmă că nu este susținătoarea Drebozaci, dar compania a achitat din 2011 până în 2015 impozitele pe care „s-a ţinut localitatea”. Aceasta spune că din cauza actualului primar localitatea Drepcăuţi este unica din raion care nu are buget aprobat. Pădurile sînt tăiate ilegal, lucrătorii Primăriei nu se află la serviciu, iar Ghenadie Ioxa minte oamenii. Fostul primar mai spune că lumea este înjosită în sat de către Ghenadie Ioxa şi tot el sună apoi poliție.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?