Cum a distrus un supermarket un oraș întreg

Cum a distrus un supermarket un oraș întreg

A fost odată un oraș mic, numit să zicem Zalău. În acest mic oraș oamenii își făceau cumpărăturile la cîteva magazine mici, își cumpărau fructele și legumele din piață, hainele de la mici croitori sau fabricate local și își construiau casele cu micii constructori din zonă.

Cîțiva mici comercianți au început să prospere și au început să investească bani în construcții, în propriile magazine sau în noi afaceri generînd noi afaceri. Alți mici întreprinzători au acoperit noua cerere cu firme mici de construcții, cu mici sere, angajînd, evident, o parte din populația orașului. Încet, încet orașul nostru se dezvolta și începuse să se formeze o micuță clasă de mijloc a cărei putere de cumpărare creștea de la an la an.

Într-o zi, în centrul orașului un lanț internațional de supermarketuri a venit și a deschis un imens magazin. În același timp, agresiv, la toate televiziunile străine, locuitorilor micului oraș li se inducea un stil de viață extravagant, strălucitor insinuîndu-li-se în mentalul colectiv, în cel mai pervers mod, după lungi studii de psihologie socială, practic, un nou mod de viață. Prima dată oamenii au mers din curiozitate la noul, luminosul și uriașul magazin. Era ceva ca în filme….ca în modul de viață văzut la televizor. Acest magazin era o parte din iluzia prosperității și a unei vieți la care ei nu ajunseseră încă.

După aceea au observat că produsele vîndute aici erau mai ieftine decît la vechile băcănii, de unde își cumpărau cele necesare. Încet, încet orbiți de mulțimea produselor și veselia culorilor de pe ambalaje au început să cumpere mai mult …și mai mult. Disperați micii comercianți au constatat că volumul vînzărilor le scădea pe zi ce trece. Au redus inițial prețurile. Unii chiar au rezistat cîtiva ani. După un timp însă supermarketul a început să scadă prețul și să facă promoții, în mod ciudat, chiar la produsele care rezistau. Micii comercianți au fost nevoiți să-și închidă magazinele. Mulți oameni au rămas șomeri. Bătălia pentru prețuri s-a ascuțit și mai mult susținută de un mediu politic incompetent și corupt.

România a adoptat celebrul “Codex Alimentarius” menit să susțină ieftinirea produselor din supermarket. Prețurile în supermarket au scăzut și mai mult. Mezelurile se puteau face acum din resturi și adaosuri chimice, carnea nu mai era perisabilă, injectată cu chimicale, legumele rezistau de acum o lună și erau perfecte, conservele nu mai erau conserve, hainele au început să fie aduse din China, Bangladesh și alte țări la prețuri mult mai bune, ducînd astfel la falimentul micilor fabricate locale. Sute de afaceri locale au dat faliment și mii de oameni au rămas pe drumuri. Țăranii și-au părăsit cîmpurile și și-au abandonat serele. Banii încasați pe cumpărături au fost transferați în alte țări și nu s-au mai întors în economie. Miniștri importanți în guverne se lăudau cu noile investiții, compensînd în același timp cu împrumuturi lipsurile din bugete și neînțelegînd ce se întîmplă, preocupați fiind mai mult de propriile afaceri căpușă sau furtișaguri.

După cîtiva ani ….

Anii au trecut peste micul oraș Zalău. Tinerii, în lipsa locurilor de muncă și în lipsa perspectivelor au ales să plece în orașe mai mari la studii și în cea mai mare parte în afara țării la munca de jos. Au fost numiți “sclavii Europei” și au învățat ce înseamnă umilința, chiar ei descendenți direcți ai dacilor de la Porolissum Constructorii s-au împrăștiat în toate colturile lumii, croitoresele pricepute au ajuns îngrijitoare în țările Europei.

Acum magazinul din centrul Zalăului arata vechi și obosit. Și-a atins obiectivul. A secat financiar mica comunitate și nimeni nu mai pune preț pe calitate. Marfa este din ce în ce mai proastă și mai puțin diversificată. Cîțiva producători internaționali domină rafturile cu “mîncarea zombie”. Populația rămasă s-a îmbolnăvit din cauza alimentației chimizate și lipsite de valoare nutritivă. Cei care au rămas sînt îmbătrîniți într-un oraș, umbră a aceluia care a fost odată. Clădirile sînt în paragină, blocurile sînt pe jumătate nelocuite, grupuri mafiote de politicieni se mai bat de la ultimele firmituri ale unor bani împrumutați de FMI. Sărăcia a cuprins întregul orășel numit odată Silvania de la frumoasele păduri care îl înconjurau. La țară populația rămasă s-a refugiat în băutură și a abandonat munca cîmpului pentru că nu mai existau beneficii. Societatea murea încet…lent….și normalitatea, morala, cultul muncii și demnitatea odată cu ea. România ca țară își trăgea greu ultima răsuflare, sufocată de involuție …..

Și totuși… după ani de zile de sărăcie, îndobitocire și corupție …un grup de tineri a hotărît să schimbe lucrurile. În multe cazuri era prea tîrziu, dar merita încercat …

Concluzii

Această poveste tristă este adevărată. Am putea sa o extrapolam la nivelul întregii Românii. Avem o putere incredibilă pe care nu o folosim. Puterea de a alege. Imaginați-vă ce s-ar întîmpla, dacă de mîine nu am mai merge să cumpăram nimic din supermarketuri. Imaginați-vă ce ar fi, dacă de mîine am cumpăra atent doar produse și servicii românești. Încet, încet micile afaceri ar prinde viață, încet, încet ar fi create mai multe locuri de muncă, ar crește cu încetul prosperitatea socială, nivelul impozitelor, manevrele electorale s-ar reduce și în final am trai mai bine.

Ați observat cum supermarketurile se extind peste tot, în fiecare orășel, în fiecare cartier pînă la ultima mie de oameni? Adevărate malaxoare de mici afaceri acestea sînt țevi prin care se scurg banii în afara României.

Credeți că aveți control asupra vieții voastre? Credeți că trăiți într-un sistem autonom și indeterminat? Vă înșelați: realitatea este ca trăiți într-o societate deterministă. Bine …puteți să o numiți, dacă vreți colonie, mulți consideră că judec prea dur și că e o exagerare, cînd spun că România este o colonie. Într-o zi o să vă povestim și despre asta.

Realitatea este că sînt puține lucruri care le putem controla cu adevărat. Unul din aceste lucruri este alegerea felului în care ne cheltuim banii. Mai concret, alegerea felului în care cumpărăm. Se îndoiește cineva că între prosperitatea unui popor și felul în care își produce cele necesare există vreo corelație? Se îndoiește cineva că un principiu economic sănătos spune că este mai bine să ai surplus de export decît deficit. Vă mai îndoiți după această criză a datoriilor că exista o strînsă legătură între prosperitatea unui popor și datorii?

În încheiere vă propun o ghicitoare.

Cum se numește un om care lucrează la o companie care este acționară la o bancă la care omul are un credit pentru un apartament pe 30 de ani și care este acționară printr-un fond de investiții la un lanț de magazine de la care omul nostru își cumpără alimentele necesare?

 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu17 comentari

food 13 mar. 15:14

Федор, ты или дурак или придуриваешься.Еще как будут петрушку привозить.Дело не в том как лучше, а в том как надо)))

xTRULEA 8 mar. 08:48

ни один день не обойдется без "статейки" на тему гипермаргетов и "какие страшные дяди" прийдут и сьедят вас вместе с вашими магазинами и их надутами ценами.......+150-200%%%

xTRULEA 8 mar. 08:44
Deleted
Владимир 8 mar. 06:52

А вот меня не устраивает наш ущербный и замкнутый на себя рынок. Чем больше международных компаний здесь появятся тем лучше. Больше прогресса. Меньше сращивания местного бизнеса и чиновничества будет. Прежняя и нынешняя власть уже показала это, сидят на своих местах трубят о патриотизме, а на деле защищают свои паразитические бизнес-схемы. Как пример Икея, которая отказалась платить откаты.

Sergiu 28 feb. 08:40

Мэй, ФеГя, и где это Ты узрел петруЖкэ молдовеняскэ в маркетах??? Ее даже летом на центральном рынке не бывает, как и тех, так называемых, помидор из Криулень и Дубэсарь... И где Ты видел сейчас очередь на бесплатные квартиры??? Тогда хоть и стояли в очереди, но получали бесплатно. А кто хотел побыстрее, покупал кооперативную, но не по таким ценам, как сейчас... Трехкомнатная квартира порядка 20 тыс. в долларовом эквиваленте. А распался СЭВ в результате такого мышления мещан подобии провинциалки и феГиному... Уж сильно хотелось ежедневно жрать резиновую жвачку и быть похожим на янки.. И ни хрена, при этом, не думать о будущем... И не надо пиликать всякую хрень о садиках, о школах, медицине и коммунальных услугах... Об этом порассказывайте где-нибудь ослам в зоопарке... Или курам гриль, синей птице протухшей, что в очень красивых и вами любимых маркетах... Которые не будут категорически закупаться у молдавских фермеров, так как они вымрут как динозавры, вследствие тех регламентов, которые "рекомендованы" ЕС. Что-то в Румынских маркетах и близко не видно продукции местных там фермеров...

родственник 27 feb. 09:11

статья заказная!!!
........и заказали ее те же хозяева супермаркетов которые очень НЕ хотят пустить на рынок Молдовы еще одного игрока........да еще и "покруче" их самих!!!
все элементарно Ватсон!!!

Killemall 26 feb. 13:32

Провинциалка, перестаньте курить веники! Какой-то бред бессвязный постоянно пишете.

Ion 26 feb. 10:46

daca ai fi fermer tu , Fedor, ai gindi altfel

Федор 25 feb. 15:44

В Молдове полно супермаркетов, которые процветают и нас**ть им на производителей и фермеров, они продают то что продается - это Закон рынка. И накручивают супермаркеты от 40 до 100% прибыли. Покупая у фермеров мясо по 40-50 лей, продают по 80-90 лей.
Когда придут на наш рынок крупные гипермаркеты, то супермаркетам придется снижать цены, чтоб не остаться без покупателей. От гипермаркетов будут в выигрыше все простые покупатели, не придется переплачивать три цены. Вспомните МЕТРО, когда то у них были низкие цены и огромные очереди, пока метро не подняли цены до уровня остальных супермаркетов. Вспомните украинскую сеть "три пятерочки", которую выдавили с рынка из-за низких цен.
А то что умрут наши фермеры - это бред. Зачем покупать петружку из за границы, когда наша свежее и дешевле будет.

Фёдор 25 feb. 11:00

Мне интересно, а кто автор этой статьи? Почему он не называет себя и почему для нападок он выбрал Румынию? И, конечно же, нужно вспомнить СССР и как хорошо было. А почему в СССР не всем хорошо жилось, почему тогда были элитные детсады и школы, почему мне лично отказывали давать место в садике для моих детей ссылаясь при этом на пожелания родителей , которые против. Дескать они не хотят в названном садике видеть посторонних детей. Забыли огромные очереди и покупку продуктов питания по талонам. Забыли пустые полки в продовольственных магазинах и огромные очереди за мебелью, автомобилями, стиральными машинами и прочей бытовой техникой. Забыли как по 20 с лишним лет стояли в очереди на получение квартир, а в то же самое время в Молдову приезжали так называемые специалисты и в течение года получали жилье от государства. Забыли расстрел бастующих голодных рабочих в Новочеркасске.В свое время в Европе был создан знаменитый СЭВ (Совет экономической взаимопомощи), который был создан СССР и в который входили 11 стран. Задайтесь вопросом почему он распался. Почему в СССР все были счастливы, но только разрешили республикам проводить самостоятельную политику и дали волю, СССР тут же распался. Есть хорошая русская поговорка: - "Не лезь в чужой монастырь со своим Уставом!" Не лезьте к нам со своей федерализацией, не нужно дробить и без того маленькое государство.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load