Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Parlicov explică cine se face responsabil de acumularea datoriilor față de „Gazprom”

23 feb. 2017,, 16:44   Economie
4992 4

Datoriile companiei „Moldovagaz” față de „Gazprom” s-au acumulat din cauza managementului corporativ vicios al întreprinderilor care au administrat sistemul de gaze, afirmă expertul în energetică Victor Parlicov, citat de NOI.md.

Potrivit lui, acest lucru s-a întîmplat cu acceptul tacit al factorilor decizionali de la Chișinău. Victor Parlicov a relatat că schema prin care gazele naturale sînt livrate în regiunea transnistreană duce inevitabil la acumularea continuă a acestor datorii. Înainte de a căuta soluții pentru stocul datoriilor acumulate pînă în prezent, trebuie oprită acumularea datoriilor, inclusiv pe malul stîng la Nistrului, mai spune expertul IDIS „Viitorul”.

Acesta a remarcat că schema contractuală prin care „Moldovagaz” procură gaze naturale pentru regiunea transnistreană, în pofida faptului că marfa rămîne neachitată, ne-a fost impusă sub pretextul că Republica Moldova nu recunoaște independența regiunii din stînga Nistrului, respectiv compania trebuie să achiziționeze gaze naturale pentru întreaga țară. „E ca și cum am cumpăra gaz ca stat, nu ca agent economic. Este o logică vicioasă. Formula de achiziție a gazului și pentru malul stîng reprezintă o subvenție oferită de „Gazprom” regiunii din stînga Nistrului, prin intermediul comapniei «Moldovagaz»”.

Expertul a concluzionat că din datoriile aferente consumului gazelor pe malul drept al Nistrului, în mărime de circa 500 de milioane de dolari, circa 200 de milioane ar putea fi recuperate prin tarife, în mod legitim. Ceilalți circa 300 de milioane de dolari ar fi trebuit să și le asume acționarii care se fac responsabili de acumularea acestor datorii, tolerînd deturnarea de fonduri din partea managementului întreprinderilor din sector.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?