X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Care blocuri din capitală sînt mai rezistente la cutremure (VIDEO)

3 aug. 2017,, 10:20   Capitala
17774 1

Cutremurele sînt tot mai des resimțite în Moldova în ultima perioadă. Acestea pot distruge clădirile și blocurile de locuit.

Solicitat de NOI.md, șeful Centrului de Monitorizare Tehnică al Institutului de Geologie și Seismologie, Ion Ilieș, a explicat care dintre blocurile din Chișinău ar rezista unui cutremur și care riscă să fie afectate grav în urma unui eveniment seismic, totodată prezentînd pericol pentru viața oamenilor.

„Un cutremur este dăunător pentru toate construcțiile, dar depinde mult de puterea seismului, de durata și spectrul de frecvență al acestuia. Clădirile pot fi afectate în mod diferit. Dacă e să luăm, spre exemplu, clădirile istorice, care au fost construite într-o anumită perioadă și nu s-a ținut cont de structura lor de rezistență, atunci acestea pot fi afectate grav”, a menționat Ion Ilieș.

Potrivit sursei citate, dintre cele 25 de mii de clădiri din Chișinău, 7% sînt construite pînă în anul 1920, alte 7% - pînă în 1940, iar la construcția lor nu s-a ținut cont de normele de seismorezistență. Ion Ilieș afirmă că aceste reguli au fost elaborate și puse în aplicare abia după anul 1960.

„Construcțiile de după 1960 sînt rezistente la cutremur, fapt demonstrat de seismele din 1977, 1986 și 1990. Clădirile care sînt realizate acum 10-15 ani – aproximativ 600-700 de case noi – sînt construite cu respectarea prescripțiilor rezistenței seismice, însă, deocamdată, nu au fost testate la un eveniment seismic puternic”, a adăugat Ilieș.

În Chișinău, la comanda autorităților publice locale, a fost elaborată o hartă de microzonare seismică, ce servește drept document normativ la construcția blocurilor. „Atunci cînd este vorba despre o clădire de importanță majoră pentru oraș, cum ar fi clădiri cu multe etaje sau cele pentru spitale, aceste proiecte noi le realizăm cu un studiu mai detaliat al terenului, se calculează și se estimează intensitatea maximă cu fiecare grad; se calculează accelerațiile sintetice la care ar putea fi supusă clădirea dată. Astfel de solicitări sînt foarte rare”, a conchis Ion Ilieș.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?