X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În ultimii ani Moldova a pierdut 16% din populaţie

23 feb. 2017,, 14:00   Societate
4366 3

În ultimii ani Republica Moldova a pierdut 16% din populaţie, iar numărul acesteia continuă să scadă.

Acest subiect a fost discutat miercuri, la prezentarea Barometrului demografic "Cum corelăm dezvoltarea economică cu cea demografică sau ce este dividendul demografic".

Prezentînd rezultatele studiului, cercetător ştiinţific din cadrul Centrului de Cercetări Demografice, Tatiana Tabac, a menţionat că dividendul demografic din Moldova este în prezent puţin valorificat.

"Rata de ocupare a populaţiei este foarte scăzută şi constituie doar 40%. Circa 27% dintre tineri cu vîrsta între 15-29 de ani nu sînt încadraţi nici pe piaţa muncii, nici în educaţie. Acest indicator este de două ori mai mare decît media în UE. Fluxurile emigraţionale sînt în continuare mari. Migraţia în masă a redus din volumul şi perioada dividendului demografic", a menţionat specialistul.

Potrivit ei, în prezent are loc intensificarea fluxurilor migraţionale la vîrstele tinere (25-29 de ani). Indicatorii sănătăţii populaţiei, cum ar fi mortalitatea copiilor pînă la un an şi mortalitatea copiilor pînă la 5 ani, rămîn la un nivel ridicat în comparaţie cu ţările europene. Înaltă este şi mortalitatea populaţiei cu vîrste apte de muncă, ceea ce duce la pierderea imediată a potenţialului uman şi a dividendului demografic.

Vicedirectorul Institutului Naţional de Cercetări Economice Olga Gagauz susţine că "Republica Moldova deţine un potenţial de forţă de muncă destul de mare, important este ca acesta să fie valorificat pentru a obţine creştere economică".

"Scopul barometrului este să accentueze că în prezent, chiar dacă Moldova înregistrează o scădere a numărului populaţiei, structura pe vîrste a populaţiei în prezent şi în următoarele două decenii este favorabilă şi poate facilita creşterea economică. Numărul şi proporţia populaţiei în vîrsta aptă de muncă în totalul populaţiei depăşeşte 55%, astfel sînt necesare măsuri de valorificare a acestui potenţial", a subliniat Gagauz.

Participanţii la lansarea barometrului au menţionat că "deja al doilea deceniu numărul populaţiei Republicii Moldova este în scădere continuă, însă există rezerve umane importante care pot asigura o creştere economică durabilă".

"Pentru a valorifica dividendul demografic, Guvernul, societatea civilă şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, alături de UNFPA, trebuie să acorde prioritate investiţiilor în tineri, în sănătatea acestora, inclusiv în sănătatea sexuală şi reproductivă, educaţia şi angajarea lor în cîmpul muncii", a menţionat reprezentanta UNFPA în Moldova, Rita Columbia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?