X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Expert: Mass-media continuă să folosească metode de manipulare

23 feb. 2017,, 09:30   Societate
2421 0

Mass-media din Moldova continuă să folosească metode de manipulare, deşi sînt de o intensitate mai mică comparativ cu perioada alegerilor prezidenţiale, a comunicat directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu.

Despre aceasta ea a vorbit miercuri, în cadrul conferinţei de prezentare a raportului de monitorizare "Elemente de propagandă, manipulare informaţională şi încălcarea normelor deontologiei jurnalistice în spaţiul mediatic autohton în perioada 1 decembrie 2016-1 februarie 2017".

Potrivit agenţiei INFOTAG, Gogu a menţionat că de cele mai multe ori se recurge la omisiune, cînd jurnaliştii de la posturile monitorizate şi de la media online au omis anume detalii care l-ar dezavantaja pe patron.

"Din păcate, jurnaliştii continuă să servească interesele patronilor sau ale politicienilor, şi nu a publicului larg. Astfel, presa participă la manipularea opiniei publice şi încalcă normele deontologice", susţine expertul.

Experta media, Viorica Zaharia, a spus că "o altă metodă de manipulare este abordarea prea critică, dar nu obiectivă a informaţiei prezentate. De exemplu, a persistat tendinţa de a-i prezenta într-o lumină exclusiv pozitivă pe unii subiecţi şi de a-i dezavantaja pe alţii. Această metodă este folosită mai ales în ştirile de la posturile Publika TV şi Prime TV".

Experţii îi îndeamnă pe toţi jurnaliştii să respecte codul deontologic şi să reflecte corect realitatea. Consumatorii de media sînt îndemnaţi să se informeze din mai multe surse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?