X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Suedia: Declarațiile controversate ale lui Trump au alimentat dezbaterea

23 feb. 2017,, 01:30   Externe
4082 0

Declarațiile controversate ale președintelui american Donald Trump care asociau imigrația și criminalitatea în Suedia au alimentat, în mod involuntar, dezbaterea în regatul scandinav cu privire la reușitele și insuccesele politicii de integrare, notează AFP, într-un comentariu transmis miercuri.

La două zile după declarațiile lui Trump în Florida, tulburările izbucnite luni într-un cartier din nordul capitalei Stockholm, cu populație provenită majoritar din rândul imigranților, au părut să arunce în aer argumentele invocate pentru a-i da replica noului președinte al Statelor Unite.

'Trump a avut în cele din urmă dreptate cu privire la Suedia! Tulburări izbucnesc într-o periferie din Stockholm', a postat comentatoarea americană republicană Ann Coulter pe Twitter.

Imagini cu confruntările între tineri și forțele de ordine au făcut înconjurul lumii, bruind replica dată de autoritățile suedeze lui Donald Trump și postului Fox News, care a difuzat un reportaj despre insecuritatea din Suedia și din care s-a inspirat președintele republican.

În opinia lui Tove Lifvendahl, editorialist al cotidianului Svenska Dagbladet, există 'un dram de adevăr în ce a spus Trump'. 'Fie că ne place sau nu, este ocazia să ne întrebăm dacă percepția pe care străinătatea o are despre noi și percepția pe care o avem despre noi înșine coincid', a notat jurnalista, în ediția de miercuri a publicației.

Cei care îl contrazic pe Trump subliniază că Suedia nu a mai înregistrat niciun atentat din 2010, că infracționalitatea nu a crescut după primirea a 244.000 de migranți în 2014 și 2015 și că țara rămâne una din cele mai sigure din lume — și printre cele mai bogate. Tot aceștia susțin că, deși Suedia nu este scutită de dificultățile integrării, este departe de a cunoaște tensiunile între comunități, inegalitățile, sărăcia și violența din SUA.

O altă viziune pune însă accentul pe suprareprezentarea persoanelor de origine străină în statisticile privind delincvența, pe gradul scăzut de ocupare al imigranților, pe reglările de conturi, pe cei în jur de 300 de tineri plecați să se alăture jihadului în Siria și în Irak.

Între cele două viziuni, premierul social-democrat Stefan Lofven, întrebat despre declarațiile lui Donald Trump, a recunoscut 'oportunitățile și provocările' aduse Suediei de imigrație.

În orice caz, președintele american nu are dreptate să stigmatizeze o populație din cauza originii sale etnice sau a apartenenței religioase, subliniază sociologii Susanne Urban și Oskar Adenfelt.

Cheia integrării este una socială și trece prin 'accesul la statul-providență, la servicii sociale, locuri de muncă, școală de calitate, dreptul la un cuvânt de spus în viața locală', au scris sociologii miercuri în cotidianul Dagens Nyheter.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?