X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

USAID vine cu un suport substanțial pentru agricultura din Moldova

22 feb. 2017,, 15:45   Economie
2332 0

În Moldova a fost lansat proiectul „Agricultură performantă”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), transmite NOI.md.

Proiectul are un buget de 21 de milioane de dolari SUA și va dura timp de 5 ani, iar printre prioritățile acestuia se numără asistarea producătorilor agricoli în comercializarea și exportul de produse agricole de valoare adăugată înaltă, adoptarea tehnologiilor avansate de producere și post-recoltare, dar și îmbunătățirea calității serviciilor oferite de asociațiile de producători agricoli membrilor lor.

Prim-ministrul Pavel Filip, prezent la inaugurarea proiectului, a reiterat importanța sectorului agroindustrial pentru economia Republicii Moldova, întrucît acesta asigură securitatea alimentară a ţării şi constituie o ramură tradiţională, unde activează o bună parte din populaţie. Şeful Executivului s-a arătat încrezător că Moldova va reveni pe harta europeană ca o ţară cu un sector agroindustrial bine dezvoltat.

„Odată ce avem Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, trebuie să fim competitivi pe această piață, dar și pe cea internă, pentru a oferi cetățenilor noștri produse de calitate. Avem posibilitatea să facem investiții pentru a implementa tehnologii noi, astfel încît cei care muncesc în sectorul agroindustrial să fie siguri că eforturile lor vor aduce roade”, a declarat Pavel Filip.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, a remarcat că exporturile moldovenești pe piața UE sînt în ascensiune, iar noul proiect va ajuta fermierii să se conformeze la standardele europene. „Producătorii agricoli trebuie să sporească calitatea produselor, să adopte soiuri noi, să asigure stabilitatea livrărilor și siguranța alimentară. Adițional, va fi evaluat potențialul de export pentru noi produse agricole cu valoare adăugată înaltă, cum ar fi pomușoarele și mierea”, a spus James Pettit.

Pe parcursul a 25 de ani, Statele Unite ale Americii au acordat asistenţă ţării noastre în valoare de peste 1,4 miliarde de dolari SUA și numai în anul trecut acest ajutor s-a ridicat la circa 45 de milioane de dolari SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?