X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Transnistria: Formatul ”5+2” trebuie exploatat mai eficient

22 feb. 2017,, 13:15   Politică
2296 4

Transnistria consideră că activizarea negocierilor în formatul "5+2" este posibilă doar prin implicarea sistemică şi profundă a tuturor partenerilor internaţionali, scrie revista "Rusia în politica globală".

Publicaţia aminteşte că pe 20 februarie s-au împlinit 15 ani de la constituirea "Conferinţei permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană", cunoscută astăzi drept formatul "5+2".

"Transnistria consideră că funcţionalitatea formatului 5+2, precum şi potenţialul şi experienţa participanţilor acestuia pot şi trebuie să fie realizate mai eficient, inclusiv prin conferirea unui caracter ritmic şi regulat pentru dialog", a ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitali Ignatiev.

El a amintit că ultima reuniune a participanţilor la formatul "5+2" a avut loc în iunie la Berlin.

"Aceasta s-a dovedit a fi destul de reuşită, graţie eforturilor depuse de participanţii internaţionali. Atunci, înainte de întrevedere, Federaţia Rusă a împărţit propunerile sale în format "non paper". Acestea aveau drept scop stabilizarea construcţiei de negocieri. Propunerile şi ideile amintite au stat la baza Protocolului de la Berlin, care a fost semnat la reuniune", a menţionat Ignatiev.

El regretă că partea moldovenească nu şi-a îndeplinit angajamentele stipulate în protocol, iar din acest motiv nici negocierile nu pot fi reluate într-un mod complet. Activitatea în formatul "5+2" nu o dată a fost întreruptă. Cea mai lungă pauză a fost din 2006 pînă în 2011. Atunci aveau loc doar întîlniri neformale ale Conferinţei permanente.

Pentru intensificarea negocierilor s-a pronunţat şi reprezentantul Rusiei la negocieri, ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al FR, Serghei Gubarev.

"În această privinţă am auzit multe idei diferite, inclusiv că acest format nu se justifică, că trebuie inventat ceva nou. Dar mă uit la această chestiune ca un simplu amator de automobile: dacă maşina merge, nu trebuie să umblăm la motor. Acest format funcţionează, nu întotdeauna atît de bine cum am vrea, însă principalul e că funcţionează. Trebuie doar să-l perfecţionăm, să-l îmbunătăţim cumva, dar să renunţăm la el, cel puţin acum, cred că nu trebuie", a menţionat Gubarev.

Vladimir Iastrebceak, ministru de externe al Transnistriei în perioada 2008-2012, consideră că nu trebuie admise pauze în negocieri, deoarece ulterior este dificilă reluarea acestora.

"E destul de uşor să creezi pauze, însă apoi e foarte complicat să restabileşti acea încredere şi acele mecanisme care au existat. Nu e greu să stopezi activitatea. Este cu mult mai greu să revii la ea. Pentru aceasta este nevoie de voinţă politică şi de responsabilitate politică. Din păcate, mai ales anul 2016 a arătat că nu toţi colegii de la Chişinău se deosebesc printr-un nivel atît de înalt de responsabilitate", a remarcat Iastrebceak.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?