Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ce au discutat miniștrii economiei ai Moldovei și României

22 feb. 2017,, 13:30   Economie
3020 5

Ministrul economiei Republicii Moldova, Octavian Calmîc a avut o întrevedere la București cu omologul său român, Alexandru Petrescu, transmite NOI.md.

Potrivit ministrului Petrescu, relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova sînt în ascensiune, dar există încă multe posibilități de impulsionare a acestora pe toate dimensiunile. Ministrul Alexandru Petrescu a reconfirmat susținerea fermă a României pentru parcursul european al Republicii Moldova, apreciind, totodată, nivelul atins de relațiile bilaterale economice și demersurile concrete pentru derularea proiectelor comune, mai ales pe palierul economic, unde pot fi implementate multe parteneriate pînă la atingerea nivelului maxim de colaborare.

„Este esențial pentru mine să dăm substanță și să concretizăm cît mai mult proiectele pe care le avem pe agenda comună. Consider foarte importantă eficientizarea realizării proiectelor majore în domeniile gazelor naturale și energiei electrice. Țin să subliniez că pentru finalizarea interconectării rețelelor de transport energie, un obiectiv strategic pentru ambele state, am alocat resurse financiare importante şi am instituit toate mecanismele interinstituționale necesare”, a precizat ministrul român al Economiei.

La rîndul său, vicepremierul Octavian Calmîc a mulțumit autorităților române pentru susținerea oferită Guvernului Republicii Moldova în implementarea obiectivelor de dezvoltare strategică pe toate dimensiunile, inclusiv în sectorul energetic, prin realizarea proiectelor de infrastructura în domeniu: conducta de gaz și interconexiunea electrică cu România; în domeniul infrastructurii etc.

„Guvernul Republicii Moldova are o agendă ambițioasă de reforme pe toate dimensiunile, care poate fi realizată într-o colaborare atît pe interior – a tuturor instituțiilor de stat, cît și cu partenerii de dezvoltare. În context, România rămîne a fi unul dintre principalii parteneri ai Republicii Moldova și apreciem nivelul nostru de colaborare bilaterală, inclusiv ne așteptăm la un suport mai activ în implementarea reformelor anunțate de Guvernul de la Chișinău”, a menționat Octavian Calmîc.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii referitoare la dezvoltarea relațiilor comercial-economice, menționînd că Comisia mixtă de cooperare economică și grupele de experți, instituite pe mai multe domenii, reprezintă o platformă foarte bună pentru impulsionarea acestor relații, inițierii unor proiecte investiționale comune. Miniștrii Calmîc și Petrescu au convenit ca următoarea ședință a Comisiei să fie organizată la București în semestrul doi al anului curent.

În scopul aprofundării dialogului bilateral, Octavian Calmîc l-a invitat pe omologul său să întreprindă o vizită de lucru în Republica Moldova în prima decadă a lunii martie curent.

România este primul partener comercial al Republicii Moldova. La finele anului 2016 comerţul bilateral a înregistrat un volum de 1,38 miliarde USD. Se remarcă o ușoară creștere a acestuia cu 2,35%, pe fondul majorării exportului român cu 1,49% (0,8 miliarde USD) şi a importului cu 3,68% (0,5 miliarde USD) Republica Moldova se menţine pe locul 4 (cu o pondere de 5,24%) ca destinație extracomunitară pentru produsele românești, după Turcia (1,3 miliarde USD), SUA (0,7 miliarde USD) și Federația Rusă (0,7 miliarde USD). Ca furnizor pentru piaţa română, produsele din Republica Moldova ocupă locul 8 (cu o pondere de 3,23%) pe spaţiul necomunitar, după China, Turcia, Federația Rusă, Kazahstan, Ucraina, SUA, Coreea de Sud.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?