X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cioclea: Rezultatele celor 11 bănci din țară rămîn în zona "satisfăcătoare"

22 feb. 2017,, 10:00   Economie
2805 1

"Rezultatele financiare ale celor 11 bănci din Moldova rămîn în zona "satisfăcătoare", dacă e sa ţinem cont de principalii coeficienţi prudenţiali de suficienţă a capitalului şi de lichiditate", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, într-un interviu pentru revista "Bănci şi Finanţe - Profit".

Potrivit agenţiei INFOTAG guvernatorul a spus că BNM speră că normalizarea politicii monetare, rezultatele pozitive din agricultură în 2016 şi reluarea finanţării externe după semnarea Acordului cu FMI vor îmbunătăţi indicatorii bancari în anul 2017.

"Sectorul bancar nu poate fi privit separat de economia ţării. Tot ce se întîmplă în economie are un impact asupra bilanţurilor băncilor, atîta doar că se materializează cu o anumită întîrziere. Ceea ce vedem astăzi în bilanţurile băncilor este în mare măsură reflecţia crizei bancare din anii 2014-2015, amplificată de aşa evenimente ca seceta, deprecierea monedei naţionale, diminuarea remiterilor şi creşterea substanţială a ratelor de bază şi, în consecinţă, a ratelor la credite", a menţionat Cioclea.

Potrivit lui, BNM a anticipat atît creşterea creditelor neperformante, cît şi diminuarea creditării.

"Creditarea s-a contractat considerabil în termeni reali. În raport cu produsul intern brut, stocul de credite s-a diminuat de la 42% în 2013, înainte de criză, la circa 27% în a doua jumătate a anului 2016. Este o evoluţie îngrijorătoare. Pentru a combate acest "credit crunch" moldovenesc, analizăm foarte atent factorii structurali şi conjuncturali, inclusiv cît de eficientă este transmisia politicii monetare, dar şi impedimentele ce ţin de legislaţie şi reglementare, care nu ar permite băncilor să utilizeze tot potenţialul de resurse disponibile pentru investire în credite sau în instrumente financiare pe termen lung", a spus guvernatorul BNM.

El a calificat drept pozitiv faptul că pe piaţă se observă tendinţa de diversificare a spectrului de servicii oferite de băncile din Republica Moldova.

"Noi am susţinut şi vom susţine în continuare inovaţiile din sectorul bancar, dar concomitent ne vom asigura că băncile evaluează şi gestionează adecvat riscurile aferente noilor servicii. În acest sens, trebuie să evităm ca băncile să-şi asume riscuri excesive, care sînt în măsură să afecteze stabilitatea financiară sau reputaţia acestora. O "creativitate" pe care nu o vom susţine niciodată, ci dimpotrivă, o vom combate cu fermitate, este cea legată de tehnicile şi schemele de spălare a banilor", a remarcat el.

Bancherul a menţionat că spălarea banilor a devenit infamia multor ţări din lume, cu riscul de a fi izolate de sistemul financiar global.

"Este absolut necesar şi urgent să disociem numele Republicii Moldova de acest fenomen", a subliniat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. (Interviul integral cu guvernatorul BNM îl citiţi în numărul din februarie al revistei "Bănci şi Finanţe - Profit").

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?