Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Rusia ar putea trimite femei în statele baltice

21 feb. 2017,, 20:00   Externe
4604 10

Rusia ar putea provoca soldaţii britanci ai NATO care îşi vor îndeplini, începînd cu săptămîna viitoare, serviciul militar în Estonia, avertizează serviciilor secrete estoniene.

Una dintre metodele pe care ruşii le-ar putea folosi este să trimită femei frumoase în zonele în barurile sau în alte locuri frecventate de soldaţi, pentru a-i provoca, astfel ca, într-un final între ei şi localnici să izbucnească bătăi, informează „The Times“.

În felul acesta, Moscova va încerca să discrediteze militarii Alianţei Nord-Atlantice, susţine şeful Serviciului de Informaţii al Estoniei, Mikk Funny .

În plus, Moscova va încerca să le acceseze militarilor britanici conturile pe care le au pe reţelele de socializare pentru a-i atrage în „capcana cu miere“ şi să-i şantajeje mai tîrziu.

Peste 800 de militari britanici vor fi repartizaţi în următoarele zile pe întreg teritoriul Estoniei. Scopul lor este să combată jocurile de spionaj ale Rusiei.

În acest timp, presa de limbă rusă tot prezintă incidente reale sau închipuite în care ar fi fost implicaţi soldaţi NATO detaşaţi în statele baltice.

Agenţia Sputnik relata, citînd un site lituanian, că în oraşul lituanian Klaipėda poliţiştii au fost nevoiţi să utilizeze electroşocurile în timpul reţinerii a cinci militari NATO.

În noaptea de 18 spre 19 februarie un grup de militari NATO, aflaţi în stare de ebrietate, au provocat altercaţii în apropierea unui club de noapte. La sosirea poliţiei militarii cehi au încercat să opună rezistenţă, motive pentru care reprezentanţii forţelor de ordine au fost nevoiţi să folosească şocurile electrice pentru a-i domoli pe scandalagii.

Potrivit sursei citate, militarii cehi au sosit în Klaipėda în ianuarie, urmînd să participe la sfîrşitul lunii februarie la exerciţiile militare de pe ţărmul Mării Baltice. Soarta soldaţilor nedisciplinaţi va fi decisă de comandamentul militar ceh.

Potrivit Baltnews.lt, acest incident cu implicarea militarilor NATO nu este un caz singular. Anterior soldaţii alianţei nord-atlantice au fost implicaţi în conflicte cu locuitorii din oraşele Šiauliai , Jonava, Kaunas şi Vilnius.

Parchetul lituanian a anunţat, la sfîrşitul săptămînii trecute, că a deschis o anchetă privind propagarea de acuzaţii false legate de un presupus viol care ar fi fost comis de soldaţi germani desfăşuraţi recent de NATO în statul baltic, relatează AFP.

Ancheta a fost lansată în urma unui e-mail, calificat drept fals de poliţia lituaniană, trimis săptămîna trecută preşedintelui Parlamentului şi forţelor de ordine, afirmînd că bărbaţi care vorbeau germana, în uniformă, au violat o minoră în apropiere de o cazarmă din centrul ţării.

„Informaţia a fost verificată şi vedem că infracţiunea nu a avut loc”, a declarat procurorul şef al regiunii centrale Kaunas, Darius Valkavicius, însărcinat cu ancheta.

El a adăugat că “mesajul electronic a fost trimis dintr-o ţară din afara UE”.

Ministerul lituanian al Apărării a afirmat vineri că acuzaţiile sînt complet false.

“Este o provocare orientată împotriva eforturilor NATO de a spori securitatea pe flancul estic”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvînt a Ministerului Apărării, Vita Ramanauskaite, potrivit căreia miniştrii Apărării din Lituania şi Germania au discutat dosarul în cursul unei reuniuni ce a avut loc săptămîna aceasta.

Cîteva sute de soldaţi germani au ajuns luna aceasta în Lituania, în cadrul unui batalion multinaţional al NATO - unul dintre cele patru pe care Alianţa le desfăşoară pe flancul său de est.

Fără a cita acest incident, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a avertizat vineri în legătură cu ştirile false care “subminează credibilitatea instituţiilor democratice”.

NATO şi ţările membre UE au acuzat recent, în repetate rînduri, Rusia că lansează campanii de dezinformare pentru a influenţa politica locală, acuzaţii negate de Moscova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?