X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldova ar putea rămîne fără pedagogi pentru gimnazii și licee

21 feb. 2017,, 15:45   Societate
3645 0

Mai mulți specialiști din domeniul educației se arată nemulțumiți de faptul că în țară se încearcă lichidarea sistemului de pregătire a profesorilor pentru gimnazii și licee.


Aceștia susțin că Moldova riscă să rămînă fără pedagogi, din cauza unei decizii ce urmează a fi luată mîine, de către reprezentanții Guvernului, informează NOI.md.

Potrivit mediului academic și reprezentanților societății civile, statul pregătește o mulțime de specialiști, dar în continuare se confruntă cu lipsa de cadre în domeniul pedagogic. Prin această modificare, chipurile, s-ar încerca optimizarea cheltuielilor în domeniul educațional, însă specialiștii afirmă contrariul: „Lichidînd specialitatea de pregătire a profesorilor, cheltuielile vor crește, fapt dovedit anterior. Ceea ce-și dorește Ministerul Educației – ca un specialist dintr-un oarecare domeniu să devină mai apoi profesor – va implica costuri suplimentare”, a opinat conferențiarul universitar Veaceslav Ioniță.

Specialiștii din domeniul educației declară că trecerea la noul nomenclator nicidecum nu va duce la creșterea numărului de absolvenți care vor dori să se angajeze în școli, dar din contra – va scădea considerabil.

Cei prezenți la conferință atenționează membrii Guvernului asupra documentului pe care îl vor avea înfață, deoarece acesta a fost modificat și induce în eroare societatea. „Cine sînt autorii acestui proiect nu contează atît de mult, este important că acest document conține un șir de contraziceri și se dorește a fi promovat. Noi venim cu cerința de a nu fi promovat, dar de a fi discutat, analizat, iar în cazul în care trebuie făcute unele modificări, să le facem împreună”, a menționat academicianul Mitrofan Cioban.

Pînă acum au fost scrise zeci de petiții care au fost semnate de academicieni, profesori și societatea civilă împotriva acestei decizii, însă fără niciun răspuns.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?