Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Calmîc explică ce se va întîmpla cu datoria Transnistriei

20 feb. 2017,, 10:03   Economie
3378 6

Datoria regiunii transnistrene este separată de cea a Republicii Moldova, acest lucru fiind fixat și în facturile transmise de Gazprom.

Declarația a fost făcută de ministrul Economiei, Octavian Calmîc, într-un interviu pentru portalul Deschide.md, citat de NOI.md.

Octavian Calmîc a ezitat să comenteze unele speculații ale presei ruse referitoare la refuzul „Gazprom”-ului de a restructura datoria istorică la gaze. El a specificat că această datorie vine din anii '90, iar în fond, din ea fac parte penalități, care, în prezent, țara noastră își dorește să fie revăzute și ulterior reeșalonate.

„Ceea ce ține de autoritățile din stînga Nistrului constituie un subiect ce figurează pe toate facturile pe care le primim de la Gazprom. Această evidență separată se ține de mult timp și nicidecum nu a fost un subiect de negociere și nici nu a fost un subiect de discuții. Sigur că aceste datorii, mă refer la ambele părți, reprezintă niște riscuri pentru Republica Moldova, însă ele sînt minore.”

Octavian Calmîc a reamintit că este necesar să fie implementat Pachetul 3 energetic pe parcursul anilor 2017-2018, votat de Parlament la începutul acestui an.

„Acest fapt presupune restructurarea în întregime a pachetului de companii ce cad sub incidența companiei «Moldovagaz». Astfel, urmează să apară companii profilate pe transportul de gaze, distribuția și furnizarea de gaze. Acum nu avem o astfel de structură. Avem o întreprindere-mamă, cu un șir de companii-fiice stabilite regional, lucru ce urmează să fie reorganizat pe alte principii. Pe de altă parte, trebuie revăzută și forma de reflectare în datele contabile a acestei datorii a raioanelor de est ale Republicii Moldova. Subiectul acesta va fi discutat și pe parcursul anului 2017. Pînă la urmă, este o datorie recunoscută de autorități, dar ea urmează să fie reflectată corect din punct de vedere contabil”, a explicat Calmîc.

Potrivit ministrului Economiei, datoria companiei-fiice a „Moldovagaz” – „Tiraspoltransgaz” – față de Gazprom în prezent constituie aproximativ 5,8 miliarde de dolari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?